Agder Bil feirer 50 år

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
En heftig og begeistret stab hos Agder Bil AS er i full gang med feiringen av det velrenommerte bilfirmaets 50 års jubileum. Tre dager åpent hus og knalltilbud på attraktive biler ble toppet med Norges-premiére på årets hittil mest omtalte bilnyhet, nye Mercedes-Benz E-Klasse. Og interessen for jubileumsfesten og premiéredagene er upåklagelig, bekrefter en fornøyd daglig leder Sondre Hansen.

– Det er viktig for oss å markere på en ordentlig måte at vi er betydelig aktør i bransjen. Vi har representert Peugeot siden starten og Mercedes-Benz siden i 33 år og den miksen av attraktive modeller som de to kvalitetsmerkene er vår store styrke, sammen med dyktige og engasjerte medarbeidere, sier han.
Vi kan virkelig si at vi har biler for ethvert behov og enhver lommebok, sier Hansen, som kan tilby biler med pris fra 130 tusenlapper til topp luksus i mange millionersklassen.

Passerte milepæl i rekordår

Agder Bil AS feirer jubileet etter et rekordår hvor omsetningen passerte 100 millioners milepælen. Det demper i akkurat feststemningen.
– Jeg ser veldig lyst på situasjonen. Vi har et fint miljø, vi selger knallbra produkter, har flinke medarbeidere og har en meget profesjonell importør. Alt dette er helt avgjørende for å lykkes i et tøft marked med hard konkurranse, sier Hansen, som regner med at firmaet i år vil selje omkring 450 biler, nye og brukte.

Mange nye kunder
– Mange kunder vet hvilken bil de vil ha og vi har heldigvis fremdeles mange faste, lojale kunder på Mercedes-Benz og Peugeot. Men vi kan også glede oss over mange nye kunder. Det skyldes et bredt produktspekter og ikke minst at begge merkene vi representerer hyppig lanserer mange nye, spennende, tøffe og prisgunstige modeller av ypperste kvalitet.
– Mens Mercedes-Benz i en årrekke holdt seg til 3 – 4 modeller, har den tyske bilgiganten de siste årene lansert en rekke nye modeller. Samtidig tvilholder man på det gamle motto: «Das Beste Oder Nichts» – det beste eller ingenting». Det er aldri tvil om at kvaliteten er i ypperste klasse, sier han.

Spreke jubileumstilbud
Agder Bil-staben nøyer seg ikke med å vise frem nye E-Klasse og alle de andre ferskeste Mercedes- og Peugeot-modellene. 50 års milepælen markeres skikkelig!
– 50 tallet skal brukes for det det er verdt. Vi slår blant annet til med et knalltøft jubileumstilbud på enkelte utstillingsbiler. 50.000 kroner i rabatt for de som reagerer raskt. Dessuten tilbyr vi 50 prosent lavere rente i uke 15 og 16.
Omsetningen var i fjor 102 millioner kroner. Det var all time high for bedriften.

Fornøyd hovedeier
– Med flinke folk og gode produkter tikker og går Agder Bil AS veldig bra. Som styreformann følger jeg bedriften med helikopterblikk og jeg liker det jeg ser.
Det sier Egil Stenshagen, «bilbaronen» som siden 2007 har vært hovedeier av jubileumsbedriften i Arendal.
– At vi i tillegg til dyktige medarbeidere forhandler kvalitetsprodukter fra bilprodusenter i den absolutte toppklasse, betyr selvsagt svært mye. Mercedes-Benz og Peugeot har tekniske og økonomiske muskler til å møte fremtidens utfordringer, sier han.

Beskjeden start
Det var Magnus Birkeland og sønnen Jan-Ivar som etablerte Agder Bil AS i 1966. Allerede i 1962 var imidlertid 18 år gamle Jan-Ivar, med ferskt førerkort i lomma, i full sving i bilbransjen.
Faren drev Birkeland Mek. Verksted i Nesgrenda, hvor man bl.a. laget påbygg på Mercedes-Benz lastebiler. Og Jan-Ivars første jobb var å hente lastebilchassis hos Bertel O. Steen i Oslo og kjøre ferdig påbygde lastebiler tilbake til hovedstaden.
Etter hvert ble junior svært godt kjent på E18 mellom Arendal og Oslo. I mange år etter at Agder Bil ble etablert som Peugeot-forhandler ble alle nye biler hentet av ham selv. Og hver bil måtte betales med sjekk før hjemturen, forteller han.
Agder Bil fikk Peugeot-agenturet på grunn av Birkeland seniors mangeårige gode forhold til Bertel O. Steen, men salget av den franske kvalitetsbilen var en tøff utfordring i starten

.Reiste hjem til kundene
Agder Bils første lokaler var i Einar Johnsens gård i Arendal sentrum. I 1970 flyttet firmaet til Mørlandgården på Tollbodkaia og seks år senere til Blødekjær – før man i 1980 kunne åpne eget, moderne bilanlegg på Høgedal.
– Det var en hard kamp om kundene og lange dager de første årene. Vi hadde jo hverken utstillingslokaler eller verksted, så vi måtte tilpasse oss kundenes behov. Det var ingen ni til fire jobb, akkurat.
– Før vi fikk vårt første verksted i byen da vi flyttet til Blødekjær i 1971, måtte vi hente og bringe kundenes biler når de skulle på service, sier Birkeland, som var daglig leder i bedriften fra 1973 til 2007.
Med det nye anlegget ved Amerikakleiva begynte en ny æra for Agder Bil. I 1983 fikk firmaet også agenturet for Mercedes-Benz personbiler.

To fantastiske bilmerker

– Det var spennende og viktig for oss. Med to fantastiske bilmerker som utfyller hverandre har vi hatt et meget godt tilbud til kundene. Allerede de første årene solgte vi omtrent like mange nye Peugeot og Mercedes-Benz, og vi har i alle år hatt mange lojale kunder.
I 2007 solgte Jan-Ivar Birkeland aksjene sine til bilgiganten Egil Stenshagen. Etter 34 år som hovedeier og daglig leder i et av Aust-Agders eldste og mest velrenommerte bilfirmaer pensjonerte han seg. Men bilanlegget på Høgedal eier han fremdeles.