All time high og rent bord

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
2015 ble et rekordår for bilbransjen I Aust-Agder. 3670 nye person- og varebiler biler ble solgt i fylket – over åtte present flere enn året før. Og urokkelige Volkswagens tetposisjon som austegdenes favorittmerke ble ytterligere forsterket. Med over 500 nye biler ble det all time high for folkevogna – og rent bord i alle kategorier.

• Suverent mest solgte bilmerke totalt
• Mest solgte personbil • Mest solgte varebil
• Mest solgte elbil • Og – mest solgte modell

Til sammen ble det solgt 2898 nye personbiler i Aust-Agder i fjor. 17,5 prosent av disse hadde et VW-merke i grillen. Nærmest kom Toyota med en markedsandel på 10,3, mens erobret den siste pallplassen etter et historisk sterkt år, med Nissan ford, og Audi på de neste plassene.
Volkswagen-hegemoniet innen vare- og kombibiler er tilsynelatende urokkelig med ov er 35 prosent markedsandel. Men Ford har gjort et byks på statistikken og inntatt 2. plassen, med Peugeot på tredje.

Urokkelige Golf
Golf er og blir austegdenes favorittbil. 321 nye Golf’er ble solgt i fylket i fjor. Det er en økning på formidable 43 prosent og det betyr at mer enn hver tiende nye bil som ble soløgt i fjor var en Golf! Ganske oppsiktsvekkende var Mitsubishi Outlander en god nummer to med en salgsøkning på 134 prosent. Og på tredjeplass dokumenterte Octavia Skodas jubelår. På de neste plassene fulgte Toyota-modellene RAV4, Auris og Yaris.
I varebilklassen dominerer VW-modellene Transporter/Caravelle og Caddy, med Peugeot Partner, Citroen Berlingo og Ford Connect på de neste plasene.
Elbil-salget øker og i Aust-Agder toppet Volkswagen salget også i den klassen, foran Renault og Nissan.

All time high
– Det har vært et positivt år for bilbransjen i Aust-Agder og vi gleder oss naturligvis over at vi klarer å beholde og styrke vår posisjon som Aust-Agders ledende bilfirma, sier daglig leder Jan Trygve Gromstad ved Gromstad Auto. Han kan konstatere at hver tredje nye bil som ble solgt i Aust-Agder i fjor hadde et Gromstad-merke.
– Vi kan nok slå fast at det er all time high. Vi har alderi tidligere solgt over 500 nye Volkswagen på et år. Dessuten ble Audi det mest solgte premium-merket, så vi har all mulig grunn til å være fornøyde, sier han.

Kjemper hver dag
Hos Gromstad Auto ble det solgt 1500 nye og brukte biler i fjor. Men Jan Trygve Gromstad gleder seg naturligvis over at Gromstad Motor Stoa, som forhandler Nissan og Skoda, nå er fylkets nest største bilfirma, med salg på over 700 nye og brukte biler i fjor.
– Det er selvfølgelig ingen selvfølge at vi oppnår gode resultater. Det krever beinhard jobbing. Konkurransen er tøff og vi opererer i et marked i stadig fornyelse, noe 2015 ble et tydelig bevis på.
– Vi kjemper hver dag for å bli enda bedre i alle ledd. Fornøyde kunder er vårt fremste fokus, sier han.

Ruster opp for 50 mill.
Gromstad Auto er forøvrig i full sving med en omfattende utvidelse og oppgradering av bilanlegget på Ormetjern.
– Vi investerer 50 mill. kroner i utvidelse av bilanlegget med 1300 kvadratmeter. Det innbærer bl.a. at vår bruktbilavdeling utvides med 600 kvm. og at vårt showroom for Volkswagen blir oppgradert til topp moderne standard. Dessuten bygger vi Aust-Agders mest moderne karosseri- og lakkavdeling, sier Gromstad.