Barsking med personbil-komfort

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Mitsubishis nye superbarske og ustoppelige pickup L200 er en tøff arbeidsbil med moderne personbilkomfort og avansert teknologi.
– En pickup er ikke lenger hva den var, noe støyende, hoppende greier på veien. Nye L200 er det beste eksempel på at en moderne pickup gir umiddelbar personbilfølelse og er overraskende stillegående, sier Mitsubushi-forhandler Jarl Helge Venemyr.

Vi er på prøvetur i ulendt terreng og utfordrer femte generasjon av supersuksessen utenfor allfarvei.
Egentlig er det slett ikke overraskende at den nye pickup’en imponerer. Siden den første L200 ble lansert i 1978 er det produsert over fire millioner eksemplarer.
Faktisk er hver fjerde Mitsubishi som selges på verdensbasis en L200.
Og produsenten overdriver ikke akkurat takten i nylanseringer. Forrige generasjon L200 kom på markedet i 2006 og er produsert i 1,3 millioner enheter!

Helt ny bil
Derfor kan vi virkelig fastslå at nye L200 er en helt ny bil. Suksesskonseptet er riktignok det samme. Pickup’en kommer som før i Club Cab og Double Cab versjon. Det nye nå er at Club Cab får to ekstra dører. De to nye bakdørene åpnes motsatt vei, slik at man får fri tilgang til hele kupeen uten B-stolpe.
Nye L200 er like stor som forgjengeren, men innvendig er benplassen og bredden ved skulderhøyde er økt.
Den ferske utgaven har stivere chassis, lengre type bladfjærer, videreutviklede hjuloppheng og forbedrede chassisinnfestinger i rammestrukturen som gir økt komfort og stabilitet. Tilhengervekten er økt til 3,1 tonn.

Lavere forbruk og utslipp
En helt ny motor og nye girkasser, samt videreutviklet aerodynamikk senker CO2-utslippet og forbruket med 20 prosent. Motoren er en helt nyutviklet 2,4 liters turbodiesel med variable ventiltider og 181 HK / 430 Nm (+30 Nm fra forgjengeren).
Den nye 6-trinns manuelle girkassen med korte girskift og en ny 5 trinns automat bidrar til det lavere forbruket som oppgis til 0,67 l/mil for manuelt gir og 0,76 for automaten.
Intervallet for vedlikeholdsservice økes til 20.000 km. Automatgirkassen har en type olje med meget lav viskositet, og i tillegg til at forbruk og utslipp senkes, er det ikke lenger nødvendig med oljeskift ved normal bruk.

Elektronisk 4WD-innkobling
Det velkjente Super-Select 4WD-II systemet opereres nå via et hjul i midtkonsollen og ikke lenger med en ekstra girspak. Skifte skjer elektronisk, og man kan skifte fra 2WD til 4WD i hastigheter opp til 100 km/t.
Normalt vil drivkreftene automatisk kanaliseres til hjulene med best grep, mens ved låst senterdifferensial oppnås 50/50 momentfordeling.
L200 har full lavgirserie og bakkeklaring på 20 cm. Svingradiusen er 5,9 meter, det er også klasseledende og bidrar til at L200 blir lettmanøvrerbar selv i krevende terreng.

Økt sikkerhet – enda mer utstyr
Nytt utstyr øker sikkerheten. I tillegg til kollisjonsputer foran, i sidene på forstolene og langs vinduene, er også kne-kollisjonspute for fører nå standard.
Filskiftevarsler, stabilisatorprogram for tilhenger og bakkestartassistent er ytterligere sikkerhetsutstyr. Bi-xenon som første pick-up i klassen, bidrar til ekstra godt lys. LED-lys hører også med.
På programmet er også to-sone klimaanlegg, høyde-/ lengdejusterbart ratt, DAB+, ryggekamera, girskiftehendler bak rattet (automatgir), nøkkelløs betjening med start/stopp-bryter, multifunksjonsratt, cruise control, USB inngang, bluetooth handsfree, pluss, pluss.

Og prisen? Den skremmer neppe noen. Den starter på 307.000, inklusiv momsen.