Den lekre crossoveren Kia XCeed

Hans Vidar Levinsen, Agderposten Medier

Kia XCeed har nylig vunnet en kåring gjennomført av Tyske Auto Bild, der de så på kriterier som kjøreegenskaper, utstyr, pris og garanti, og det var 58 nye biler som var nominert.

I overgangen januar/februar venter man at den kommer som ladbar hybrid, med samme kombinasjon av bensin/elmotor som Kia Niro har. Det vil si lang elektrisk rekkevidde på over 50km i praktisk bruk.

3 motorer
Innstegsmodellen til Kia XCeed har Classic utstyrsnivå, og en 1-liters bensinmotor med turbo og 120hk. Den starter på 302 900. Denne har manuelt gir og utstyr som BI LED hovedlys med automatisk lyskontroll, oppvarmet skinnratt og cruisekontroll inkludert.

Du kan få bilen med en 1,6 liters diesel med 136hk og automatgir, da i utstyrsnivå Exclusive og med en startpris på kr 432 900.

En 1,4 liters bensinturbo kan du også få til Kia XCeed, da med 140hk og denne har også automatgir. Utstyrsnivå Exclusive er det også på bensinturboen, og startprisen er kr 442 900.

Exclusive – et omfattende uststyrsnivå
At man i denne bilklassen finner elektrisk justerbare skinnseter med minnefunksjon, og med både varme og ventilasjon er imponerende. De som sitter bak får også mulighet for oppvarmede seter.

Parkeringsassistent som hjelper deg å parkere, varsling for kryssende trafikk ved rygging, elektrisk bakluke, to soners automatisk klimaanlegg, trådløs ladeplate for lading av nyere mobiltelefon, stort elektrisk soltak i glass og mørke sideruter er bare noe av alt det utstyret du får med som standard i Exclusive pakken.

Kia XCeed Exclusive er også klar for Kia UVO connect app, og har navigasjon som er koblet opp mot live informasjon om trafikken fra TomTom.

Instrumentpanelet har blitt heldigitalt, og er på 12,3’’ og infotainmentskjermen er også helt ny og med bedre bilder enn Kia har levert før på ryggekamera og informasjonen du kan velge å se her. Med USB-kabel kan du også bruke Apple CarPlay eller Android Auto i bilen.

Trivelig å kjøre
Hvordan man opplever en bil er det lettest å finne ut av om man tar den med på en prøvetur, noe Børre Zeiffert hos Bertel O. Steen i Arendal naturligvis kan hjelpe deg med.

Vi testet Diesel Exclusive, og nøt varme i ratt og seter ettersom det var alt annet enn varmt ute. Ved automatgirspaken fant vi også en sportsknapp som rett og slett gjorde bilen mye mer livlig, om man ønsker seg en mer dynamisk kjøreopplevelse.

De nye moderne skjermene gav en svært så trivelig visuell opplevelse, og lydsystemet med 320W forsterker og 8 høyttalere gav god lyd enten man hørte på radio eller på Spotify via mobilen, enten trådløst via Blåtann eller via Apple CarPlay som gjør det lettere å velge sanger fra bilens anlegg i Spotify.

Bagasjerommet på 426 liter var meget praktisk utformet, og da blir det lett å utnytte plassen baki der. Med stor bakluke var også innlasting og utlasting meget enkelt.

Kommer også som plug-in hybrid
I slutten av januar/begynnelsen av februar kommer det en versjon av XCeed med ladbar hybrid.

Denne har vi ikke testet enda, men vi regner med at den som Niro vil kunne gå et godt stykke over 50km på elektrisitet, noe som vil kunne gi de fleste en elbil til hverdagen, som man lett kan dra på langtur med uten behov for ladestopp.

Prisen på plug-in hybriden er ikke klar enda.