Diesel fortsatt foretrukket lokalt

Tore Myrberg, Agderposten Medier
Store oppslag i både aviser og på TV skulle tyde på at dieselbilene er i ferd med å forsvinne fra markedet. Det er imidlertid ikke tilfelle, og for mange er fortsatt diesel det riktige valget når man skal kjøpe ny bil.

Mer enn hver fjerde nybil som selges i Aust-Agder er fortsatt en dieselbil. Jan Trygve Gromstad er daglig leder hos Gromstad Auto, og er ikke overrasket over at tallene her lokalt er høyere enn landsgjennomsnittet.
– Folk liker dieselbiler. De er billige i drift, er hans konklusjon.

Folk er usikre
Når folk kommer inn for å kjøpe ny bil, merker man hos Gromstad Auto at det er en usikkerhet blant mange på om de skal ha bensinbil, dieselbil, elbil eller en hybrid.
– Derfor er det viktig for oss å være gode veiledere. Da må vi sette oss inn i hvordan de bruker bilen. Vår erfaring er at om det er familiebil folk er på jakt etter, så snakker man fort om en SUV, gjerne med automat. Da går det mye på diesel, sier Gromstad.
Siden det foreløpig ikke er flust med bomringer i Arendal og nærmeste omegn, får man ikke den samme fordelen av en elbil som man gjør i de store byene. I tillegg kjører man fort litt lengre avstander når man ikke bor i eller rundt en storby.
Diesel (1 of 4).jpg– Det gjør at en del velger bensin når de kjøper småbil. Med småbil er det ikke noe poeng med diesel. Men, når bilene blir større og tyngre, er dieselbilene raske og rimelige å kjøre. Skal du for eksempel ha elbil med lang rekkevidde og firehjulstrekk, snakker vi fort om Tesla og priser der etter.

Renere biler
I tillegg handler det for mange om at man har blandet kjøring med kombinasjonen langkjøring og bykjøring.
– Der er det ingen som slår diesel på drivstoffpris. For når bilene blir tyngre, går det mer bensin. Med diesel er det ikke så stor forskjell på hvor man kjører, sier Gromstad.
Det må også tas med at utslippet på de nyeste dieselbilene ikke er i nærheten av hvordan det var for bare noen år siden. Og man kan jo lure på om politikerne er litt usikre på hva de skal gjøre, siden dieselprisene ligger godt under bensinprisene for forbrukerne. Dette kan jo virke rart om det er slik at politikerne vil ha ned salget av dieselbiler.
– Jeg har kjørt forbi pumpene og sett opp mot to kroner forskjell i pris, og må si at jeg har reflektert litt over det. Men, jeg ønsker ikke å ha noen mening på det området.

Fortsatt attraktive
Et spørsmål som blir mye stilt, er hvordan dieselbilene vil holde seg i verdi i årene framover. Heller ikke her synes Jan Trygve Gromstad det ser så galt ut.
Diesel (2 of 4).jpg– Vi merker den samme tendensen på bruktbilsalget om på nybilsalget. Skal folk ha firehjulstrekk og store biler, så er det diesel de vil ha. Så bruktmarkedet har heller ikke stoppet opp, og annenhåndsverdien har holdt seg godt.
Samtidig ser Gromstad at utviklingen går sin gang.
– Det har skjedd en endring fra den gangen vi solgte 90 prosent dieselbiler. Likevel er det viktig å påpeke at biler med fossilt drivstoff fortsatt står for over halvparten av nybilsalget.

Se på bilbruken
Hvordan skal da nybilkjøpere tenke? Skal medieoppslagene, som ofte gjelder utfordringene i Oslo-området, gjøre at man tenker seg om før man går for diesel?
– Folk må se på bilbruken sin. Fortsatt er det størst utvalg med biler på fossile drivstoff, men det er klart at slikt som ladbare hybridbiler vil ta en større del av markedet framover. Men, du får jo de også med diesel, avslutter Jan Trygve Gromstad hos Gromstad Auto.

FAKTA
Bilsalget på type jan - nov 2017
Aust-Agder Norge
Diesel 27% 23,6%
Bensin 24,8% 24,9%
Elbil 18,3% 20,1%
Plugin Hybrid 16,1% 18%
Hybrid 13,4% 13,4%