Elbil-salget til himmels

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Salget av nye biler har hittil i år økt mest i Aust-Agder! Og salget av elbiler går rett til himmels.

Truende økonomiske skyer legger foreløpig ingen demper på nordmenns kjøpelyst. I juni ble det registrert 14.207 nye personbiler, 2766 flere (+24,2 %) enn i juni 2014.
Sammenlignet med gjennomsnittet for juni måned de 10 foregående årene, er årets junitall 38,4 % høyere. Vi må tilbake til juni 1986 (16 064) for få finne høyere junitall enn i år.
Og aller størst var veksten i Aust-Agder, hvor det ble registrert 273 nye biler. Det er 33 prosent flere enn i samme måned i fjor. Hittil i år er økningen i nybilsalget på 12,2 prosent. Det er desidert høyest i fastlands-Norge.
Elbil-salget doblet
Nordmenns valg av ny bil gir også et klart bilde av det skjer av endringer i de tradisjonelle segmentene. Elbilene har tatt en stor bit av totalmarkedet, plug-in hybridene kommer for fullt og den såkalte kompaktklassen tar kunder fra flerbruks- og mellomklassen. Mange bilkunder går ned i bilstørrelse, ganske enkelt.
Nesten hver femte nye bil som ble solgt i juni var en elbil. Elbilsalget har økt med over 80 prosent hittil i år. I Aust-Agder går elbilsalget til himmels. Hittil i år er det solgt 224 elbiler i vårt distrikt, over dobbelt så mange som i samme tidsrom i fjor.
Urokkelige Golf
Bilmarkedet er i endring, men Golf’ens posisjon er urokkelig. Det er hevet over tvil at nettopp e-Golf står for mye av veksten i elbilsalget, og totalt har Golf befestet og styrket posisjonen som den desidert mest kjøpte bilmodellen i Norge.
I Aust-Agder er mer enn hver tiende nye bil som selges en Golf.
Det betyr også at Volkswagen er det klart mestselgende bilmerket. Med 17 prosent markedsandel og en salgsøkning på over 38 prosent i første halvår er det VW-modellene suverene i toppen.
– Volkswagen har aldri stått sterkere i vårt distrikt, fastslår en svært fornøyd Jan Trygve Gromstad, daglig leder i Gromstad Auto.
Tallene fra Opplysningskontoret for Veitrafikken viser forøvrig at Toyota har solid tak på andreplassen, mens Skoda fosser fremover og har sikret seg en foreløpig plass på pallen med en salgsøkning på 88 prosent hittil i år.
Historisk Renault
På modell-toppen har Skoda Octavia erobret 2. plassen, mens Toyota RAV4 ligger på tredje. Også Mitsubishi Outlander har gjort det skarpt første halvår. Det har også Audi A3, men mest oppsiktsvekkende er det at Renault er inne på Topp 10 for første gang på svært lenge. Elbilen Zoe er blitt populær. Salgsøkning på 2600 prosent er sterke saker!
Andre interessante trekk ved nybilsalget er at dieselandel synker litt, at mer enn hver tredje nye bil har firehjulstrekk og at gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle nye personbiler registrert i juni var 96 g/km.