Endelig en ny Jeep

Jens P. Christensen, Agderposten Medier

Høybeinte biler som klatrer villig på alle fire er i skuddet som aldri før. Produsentene lanserer stadig nye SUVer og crossovere. Fra selve opphavet har det vært mer stille. Helt til nå. For endelig ruller en ny Jeep ut på norske vinterveier.
Jeep-navnet har helt siden andre verdenskrig vært synonymt med ustoppelige kjøretøyer, bygget for å tåle det meste i krig og fred.
Nye Jeep Compass er en topp moderne SUV med en allsidige kombo av egenskaper. Dessuten lover Jeep-ingeniørene at den nye generasjon Compass har «legendarisk og klasseledende 4x4 offroad egenskaper og «open-air freedom».
Løfter Jeep-interessen
Spreke amerikanske biler har mange tilhengere også i Norge. Første Jeep Compass kom i 2007, men ble ingen salgssuksess her på berget. Siden har SUV-markedet tatt helt av – samtidig som noen alltid sverger til fullblods terrengkjøretøyer.
Og nye Compass er en global modell som skal markedsføres i 100 land, så gode terrengegenskaper, kombinert med avanserte motorer, god kjøredynamikk også på vanlig vei og høy grad av sikkerhet og avansert teknologi bør gi Jeep-interessen et skikkelig løft også i Norge.

Flere utstyrsnivåer
Det tror i alle fall Didrik S. Aronsen og hans kolleger hos RSA BIL Arendal, som gleder seg til å la kundene prøve den elegante og robuste Compass-nyheten.
Bilen har en lengde på 440 cm, er 182 cm bred og 165 cm høy. Det er med andre litt mindre enn storebror Cherokee. Nye Jeep Compass tilbys i fire utstyrsnivåer – Sport, Latitude, Limited og Trailhawk – og med to forskjellige intelligente systemer for firehjulsdrift, Jeep Active Drive og Active Drive Low, som begge kan sende inntil 100 prosent av kreftene til ett hjul.
Importøren regner med at den mest solgte utgaven i Norge blir Limited-modellen som er mer egnet for snøfonner i byen enn steinrøyser i villmarken.
Offroadegenskaper
Compass-systemene har programmer for Auto, Snow, Sand og Mud,. Trailhawk-modellene har i tillegg et Rock-program for de tøffeste utfordringer. Hill Descent med hastighetskontroll er også en Trailhawk-spesialitet.
Ved valg av Auto kobles bakhjulsdriften ut ved minimal belastning for å spare drivstoff, men Active Drive-systemene aktiverer firehjulsdriften momentant når behovet melder seg.
Ved lanseringen i Norge tilbys nye Jeep Compass med 2.0 MultiJet 170hk 9 trinns-automat, AWD LAUNCH EDITION – eller 1.4 MultiAir 170hk 9 trinns-automat, AWD LAUNCH EDITION
Prisen ligger like over 500.000
Jeep har solid tro på nye Compass, som presenteres slik:
«Den helt nye Jeep Compass utvider merkets globale spenn med en uovertruffen kombinasjon av egenskaper. Disse inkluderer legendarisk og best i klassen 4x4 terreng-evne, avanserte drivstofføkonomiske motorer, førsteklasses autentisk Jeep-design, overlegen kjøredynamikk på vei, friluftsfølelse, samt sikkerhetsprodukter og avansert teknologi».