Enovastøtte til kjøp av elektriske varebiler

Hans Vidar Levinsen, Agderposten Medier

Det er sentralt at man som bedrift søker om støtte fra Enova før man bestiller sin elektriske varebil, og det er mye hjelp å få i den søknadsprosessen på Enova sine nettsider; enova.no

Støttebeløpet varierer som du ser i tabellen i denne saken, og maksimalt støttebeløp er kr 50 000 ved kjøp av en elektrisk varebil. Dette er det to av bilene på dagens marked som oppnår.

I tillegg kan man søke om 5 000 i støtte til å få etablert en ladestasjon.
Mange håndtverkere vil oppdage at de kjører under 100km daglig om de analyserer sitt kjøremønster, og da vil en elektrisk varebil kunne dekke behovet for kjørelengde. Og de lades jo opp over natta. På denne måten vil bedriften kunne ta ekstra miljøhensyn, og kunne gi anbud der miljøkravene blir stadig strengere.

En del av disse varebilene kan man også få levert med mer enn de 2 – 3 setene som er standard for varebiler, slik at man kan bruke dem som romslige personbiler, men disse får man da ikke Enova-støtte til.

Alle de elektriske varebilene på markedet i dag kan ha takstativ, derfor er ikke dette tatt med i tabellen som skal vise litt forskjeller/likheter på de ulike elektriske varebilene på markedet i dag.

Maxus EV80
Hos RSA Bil kan du få tak i den store varebilen Maxus EV80. Den kan du få i to størrelser, som begge må betegnes som store og romslige. Den store er den største elektriske varebilen på markedet med tanke på volum baki lasterommet.
Maxus EV80 har også mulighet for mest maksimal hengervekt av alle elektriske varebiler på markedet. Dette er en av de to store varebilene som kan gi hele 50 000 i støtte fra Enova.

Mercedes-Benz e-Vito
Bertel O. Steen selger varebiler fra Mercedes-Benz, og kan tilby e-Vito, som ser ut som en helt vanlig Vito, men har altså batterier og elektrisk fremdrift. Dette er en av to elektriske varebiler som faktisk har gjennomgått WLTP-sertifisering på rekkevidden, og det er varebilen som kan gi deg høyest nyttelast om du kan ha den minste av de to e-Vitoene. Den lange har over 3 meters lastelengde i varerommet.

Nissan e-NV 200
Gromstad Motor har varebilen med lengst elektrisk rekkevidde, og denne er også WLTP-sertifisert. Det vil si at man er en god del nærmere virkelig rekkevidde i praktisk bruk i forhold til NEDC-målinger som er en del mer teoretiske.
e-NV 200 kan også trekke henger, noe ikke alle elektriske varebiler kan.

Peugeot Partner Electric
Både Chr. Repstads Sønner AS i Grimstad og Agder Bil i Arendal selger elektrisk varebil fra Peugeot, og sammen med E-Berlingo fra Citroën er det de rimeligste elektriske varebilene på markedet i dag.
Peugeot har varslet i en pressemelding at de i 2021kommer med en elektrisk versjon av den større Expert, og at vi da snakker om rekkevidde på 200km og 300km for to ulike batteripakker.

Citroën E-Berlingo
Grimstad Bil i Grimstad selger Citroën, og sier at det nå kun er eletriske varebiler med 3 seter igjen på lager. Nå skal ikke vi spekulere for mye, men det er vel ikke helt utenkelig at det kanskje dukker opp en ny versjon av den elektriske Berlingo etterhvert.
Sammen med Peugeot Partner Electric er e-Berlingo rimeligste elektriske varebil på markedet i dag.
Citroën har også varslet i en pressemelding at den større varebilen Jumpy kommer i elektrisk versjon i 2020, med enten 200km eller 300km rekkevidde.

Renault Kangoo Z.E.
JM Auto Autostrada selger Renault, og denne elektriske varebilen har et ganske stort batteri i forhold til bilens størrelse, noe som gir en meget hyggelig NEDC-rekkevidde. Denne er ikke WLTP-sertifisert, men det er rimelig å anta at Kangoo Z.E. kommer desidert lengst av de små elektriske varebilene, og er på linje med Nissan e-NV 200 på rekkevidde.
Dette er også en av de elektriske varebilene du kan ha henger bakpå, og du kan kjøpe deg app-styring om du ønsker å ha dette.

Volkswagen e-Crafter
Gromstad Auto selger nyttebiler fra Volkswagen, og e-Crafter er den nest største elektriske varebilen på markedet med tanke på volum i lasterommet, og den største med tanke på lasterommets gulvlengde. Nyttelasten på 950kg er også en delt andreplass med Maxus EV80. e-Crafter er den andre elektriske varebilen som vil kunne gi en støtte fra Enova på kr 50 000.