Fjerde generasjon bak rattet

Av Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Fjerde generasjon Gromstad er på plass i førersetet.
Leif Christian Gromstad er fra nyttår daglig leder av Gromstad Motor Stoa, som forhandler Skoda og Nissan. 28-åringen overtar rattet etter faren Jan Trygve Gromstad, som fortsetter som daglig leder av Gromstad Auto.


– Det er veldig gøy og utfordrende å få dette ansvaret. Jeg arver en god bedriftsmodell og en vinnerkultur som forplikter. Og fremfor alt vil jeg sammen med dyktige medarbeidere ha fokus på fornøyde kunder, sier junior, som overtar ansvaret for en bedrift som har bak seg et rekordår. I 2014 ble det solgt 620 nye og brukte biler ved firmaet på Stoa, men i kjent Gromstad-ånd legges lista enda høyere i år.

Skal selge for 110 mill.
– Vi budsjetterer med en omsetning på 110 millioner kroner og et salg på 700 biler. Noen mål må vi ha, og jeg har lært av min far at i denne bransjen kan vi alltid bli bedre, sier han.
– Vi er dessuten heldige som representerer to bilmerker i vekst. Både Skoda og Nissan er på offensiven og alt tyder på at fremgangen vil fortsette.
– Skoda åpner sterkt med lanseringen av nye, spennende Fabia i disse dager. Og med bestselgeren Octavia og modellene Superb, Yeti, Rapid og Citigo har vi virkelig en Skoda for enhver smak og behov, sier Leif Christian Gromstad, vel vitende om at Skoda var en av markedsvinnerne i Europa i fjor.
– Dessuten er Nissen virkelig på offensiven med nye spennende og populære modeller. Nissan var det fjerde mest solgte bilmerket i Aust-Agder i fjor. Det lover godt for det nye året, sier han.

Fjerde generasjon
Hver tredje nye bil som selges i Aust-Agder har et Gromstad-merke i grillen. Gromstad Auto og Gromstad Motor Stoa har en meget solid posisjon som fylkets ledende bilfirma.
Leif Christians oldefar, Trygve Gromstad, startet T. Gromstad Auto i Kragerø i 1939. I 1967 etablerte sønnen Leif Gromstad seg i Arendal da Volkswagen-agenturet ble ledig etter O. M. Lunde. Leif Gromstad bygget et av Norges mest moderne bilanlegg og la grunnlaget for suksessen firmaet har hatt.
Leif Gromstad døde i 1975 og familien drev firmaet videre. I 1983 ble Jan Trygve Gromstad daglig leder, bare 25 år gammel. Med han i førersetet har bedriften hatt en meget positiv utvikling.
Gromstad Motor ble etablert i 1992 med salg av Chrysler og Seat. I 1997 flyttet firmaet inn i nytt anlegg på Stoa. Endringer hos importøren har resultert i at merker har forsvunnet og nye kommet til. Men aldri har firmaet stått sterkere enn nå, med Skodas og Nissans store modellspekter.

Opptatt av kundene
Leif Christian Gromstad har naturligvis en solid dose bensin i blodet. Han er vokst opp i et bilmiljø, han har hatt forskjellige sommerjobber i bedriften og vet hva han går til. Men vel så viktig er hans solide utdannelse og salgserfaring fra Oslo. Fem års studier på BI ble fulgt opp med salgsjobb hos Volkswagen-forhandler Erik Arnesen, hvor han jobbet med VW nyttekjøretøy.
Når han nå har tatt fatt på en ansvarsfull og krevende lederstilling i familiebedriften, er han tydelig preget av farens ydmyke og bevisst forhold til kundetilfredshet.
– Jeg har et veldig ydmykt forhold til kundene. Det har jeg lært av min far, sier de ferske daglige lederen, som satser på et kunderettet miljø og enda mer profesjonalisering i alle ledd.
– Vi har en veldig fin gjeng med dyktige medarbeidere som jeg har stor respekt for. Jeg har mye å lære og jeg har klare mål, sier han.

Gromstad Motor Stoa
Gromstad Motor Stoa har 21 ansatte. Leif Christian Gromstad er fra nyttår daglig leder og salgssjef for Skoda. Fredrik Krabbe-Knudsen er salgssjef for Nissan og bruktbiler, mens Øyvind Bentzen er servicesjef.
Det moderne bilanlegget på Stoa ble åpnet i 1997. Sist høst ble anlegget utvidet med nytt stort og tidsmessig Skoda showrom.