Ford Mustang Mach-E i LA

Hans Vidar Levinsen, Agderposten Medier

Politi og vakthold var tilstede da pressen ble kjørt i busser inn til en hangar på en flyplass, bakom tildekkede gjerder og en plass der ingen får lov til å fly droner. Med film og fotoforbud fikk vi hilse på bilen, sitte i den, utforske den, snakke med eksperter som har vært med å utvikle bilen, og vi fikk også sitte på i prototyper som var på et stadie før førproduksjonsmodell. Alt dette skjedde i LA dagen før den store verdenslanseringen.

Hvorfor Mustang?
Det er ikke så mange land i verden at elbiler har fått en så god mottagelse som i Norge, og Ford la ikke skjul på at denne skulle nå gjennom til det store marked i USA.

Mange har oppfatninger om at elbiler ikke kan brukes i regn, at de ikke virker om det er kaldt, at de i hvert fall ikke kan lades om været er dårlig. Utfordringer som pressefolk fra Norge nærmest lo litt av, men som er helt reelle i andre markeder enn det norske.

Her ligger mye av årsaken til at Ford valgte å benytte seg av et merkenavn som folk i USA har et sterkt personlig forhold til. Tanken er ikke å erstatte den tradisjonelle Ford Mustang, men å bli et tilskudd til Mustang-familien med en framtidsrettet familievennlig elbil.

Mustang Mach-E skulle ikke bli en kopi av Mustang heller, men man skulle ta med seg noen designelementer fra Mustangen, slik at man skal kunne se slektskapet i frontlykter, baklykter og en del andre former som bilen har med seg fra Mustang-slekta.

Avansert Alexa
Infotainmentskjermen i Ford Mustang er laget på en slik måte at man slipper «tilbakeknappen», for uansett hva man velger så forsvinner man aldri fra framsiden av systemet.

Bruker man for eksempel Apple CarPlay vil det systemet få tilgang til øvre halvdel av skjermen, mens nedre halvdel gir deg mulighet til å bruke bilens systemer sammen med Apple CarPlay.

En del er med god grunn skeptisk til store skjermer man må trykke mye på, så Ford har integrert Alexa, en smart assistent som er utviklet av Amazon. Alexa kan du be om å utføre oppgaver for deg, som å finne fram til nærmeste ladestasjon, eller sende tekstmelding til noen der hjemme når du er på vei hjem fra jobb. Altså trenger man ikke trykke så mye på skjermen når man kjører Ford Mustang Mach-E.

Dersom du har en Amazon Alexa enhet i huset kan du be Alexa varme opp bilen, spørre om ladestatus, låse den opp om noen vil inn i den, eller andre ting som man normalt sett må inn i en app å løse med andre elbiler.

Utvikling av batteriteknologi
Noe av grunnen til at ikke «alle» har laget veldig mye elbiler enda har vært batteriteknologien som i løpet av få år har gitt industrien batterier som er halvert i størrelse og som har 30% lavere vekt. Nå har man altså kommet til et punkt der det er fornuftig for flere bilmerker å gå i gang med å utvikle dedikerte elbiler, altså biler som ikke skal ha flere former for energikilde enn batterier.

En god del av elbilene på markedet i dag er biler som ble utviklet til bensin eller dieselmotor, og som er ombygd for å kunne gå på batterier. Når man som Ford gjør her, utvikler en dedikert batterielektrisk bil, så gir det svært mange fordeler med tanke på utnyttelse av plass og lavt tyngdepunkt som kan gi en meget god vektbalanse i bilen, og gi bilen meget gode kjøreegenskaper.

Ford Mustang Mach-E kan du få med 2 ulike batteripakker. En for normal rekkevidde med 75,7 kWt og en for ekstra lang rekkevidde på 98,8 kWt som gir opptil 600km WLTP med bakhjulstrekk, noe mindre om man velger firehjulstrekk. Ford er en av bilmerkene som er med i IONITY-samarbeidet, og der kan bilene lade med opptil 150kW ladehastighet. Da trenger man ikke lade så lenge for å få mange ekstra kilometer rekkevidde på batteriet.

Kjøreegenskaper
Selv om prototypene vi fikk sitte på med manglet en del dekor og pynt innvendig, så er de så godt som ferdig når det gjelder utviklingen av kjøreegenskapene.

For ingeniørene hos Ford har det vært sentralt at bilen skal levere sportslige kjøreegenskaper, at man skal oppleve at denne bilen er i slekt med den orginale Mustangen når man kjører den.

Vi fikk på en kort testrunde prøve vanlig vei, med lyskryss, akselerasjon og nedbremsing. Inne på flyplassområdet var det laget en slalomløype så vi skulle få følelsen av hvordan bilen oppfører seg i sving, samt en akselerasjons test.

Bilen har god akselerasjon, og man kan kjøre den i «hviskemodus» om man vil at den kun skal levere komfort på langturen, men med «aktiv» eller «utemmet» så våkner de sportslige egenskapene hos Mustang Mach-E. Fra den korte smakebiten vi fikk var det lett å glede seg til man kan få testet denne bilen på svingete norske veier, for det mistenker vi kan bli særdeles underholdende.

Opplevelsen av plass
Når man setter seg inn i en bil får man raskt en opplevelse av kvalitetsfølelse, og dette føltes raskt eksklusivt på mange områder. Meget gode seter, godt ratt og fine materialer i overflater.
Høyttalerne fra Bang & Olufsen er også meget lekkert integrert med stoffdekke og stilige små logoer med B&O på.

Ut fra bilder kunne det se ut som om plassen i baksetet ville være begrenset, men det kinesiske markedet er visstnok glad i mye benplass i baksetet, så her har du rett og slett utrolig bra plass til knærne dine. Takhøyden er også veldig fin, selv om man skulle være 185 cm på strømpelesten.

De som har forsøkt å plassere 3 barn i et baksete vet at man blir raskt glad i biler som har helt flatt gulv for de som er i baksetet, og det får man også i Ford Mach-E.

Avdukingen i LA
Med Idris Elba som en av programlederne, de øverste sjefer hos Ford, og et kor som Ford sponser så var det direkte moro å få oppleve show og avdukingen i LA.

Europasjefen for elbiler hos Ford, Paul Fratter og PR-sjef for Ford Norge Anne Sønsteby fulgte med på forhåndsreservasjonene fra Norge som tikket inn selv om dette skjedde 03:30 – altså midt på natten i Norge.

Populær i Norge
Da det var frokost i LA hadde det tikket inn 1400 forhåndsreservasjoner fra Norge, og etter første døgn var det oppe i over 1700.

Det er ikke vanskelig å forstå at mange i Norge er klare for å få tak i Ford Mustang Mach-E, spesielt ikke når man kan få en fullutstyrt First Edition med AWD og stor batteripakke ferdig levert for 599 000. Startpris for RWD med batteriet som gir normal rekkevidde er 422 000 ferdig levert, og den er også godt utstyrt

Dagfinn Noddeland hos Arendal Auto opplever et stort ønske fra mange folk for å få forhåndsbestilt bil, og gleder seg til å få begynne å levere ut biler til kunder allerede siste kvartal i 2020.