Godt samarbeid får jobben gjort

Linda Marie Anderstrøm, Agderposten Medier

- Det går mest av våre egne nybilmerker, men vi tar service på alle biler, uansett merke. Til tider har vi også mye bobiler inne på verkstedet, forteller Geir Gyberg, ettermarkedsansvarlig på RSA BIL sitt verksted.

Ved å ta bilens servicer på et merkeverksted er man garantert at fabrikkens serviceprogram blir fulgt og at garantibetingelsene opprettholdes. Ikke minst bidrar en komplett servicehistorikk fra merkeforhandler til å holde bilens annenhåndsverdi høy.

- Vi har mest kompetanse på våre merker, og har mye erfaring. For eksempel er det enkelt for oss å identifisere feil på bilene. Når man på et tidspunkt skal selge bilen sin så betyr det mye at bilen har en velfylt servicebok. Det vitner om at bilen har vært godt ivaretatt og at ting er på stell, sier Gyberg.

Bobiler er kjøretøy som krever egen kompetanse når det gjelder service og vedlikehold. I og med at 90% av bobilene har FIAT-chassis, så tar RSA BIL også imot disse bilene på sitt verksted. RSA BIL er medlem i Bobilenes servicekjede, en landsdekkende kjede av verksteder som hjelper bobilkunder når de har behov for det.

- Fordelen med kjeden er at en alltid kan få hjelp av noen som kjenner til bilene, uansett hvor i landet en befinner seg. Det hender ofte at det kommer biler fra andre landsdeler hit til RSA BIL i Arendal, spesielt om sommeren. Det er en trygghet for bobil-kundene, sier Gyberg.

Hos RSA BIL sitt verksted arbeider en engasjert gjeng med bilinteresserte og erfarne ansatte som sørger for at kundene får det de trenger for et trygt bilhold – på et og samme sted. I tillegg til regulære serviceavtaler og en og annen jobb med feilsøking på egne merker er det stort sett slitasjejobber som de ansatte på verkstedet håndterer.


Steinsprutskader og EU-kontroll
Steinsprutskader er en vanlig årsak til at kunder henvender seg til verkstedet hos RSA Bil. Det hender iblant at steinsprutskader er såpass små at kunden selv ikke oppdager det, men at skaden merkes først ved et serviceopphold.

- Vi er sertifisert innen glassreparasjon, og bruker topp moderne verktøy og kvalitetsverktøy, forteller Gyberg.

Å bytte hele glass er en omfattende og tidkrevende prosess, mens reparasjon av glasskade går relativt raskt. At det lønner seg å reparere steinsprutskade før ruta sprekker, er Gyberg helt tydelig på:

- Vi utfører service på glasskade relativt ofte. Både reparasjon av skade, og skifte av hele ruter tar vi oss av her hos oss. Det er om å gjøre å ta kontakt så fort som mulig for å få en vurdering av skaden av kvalifiserte spesialister, sier han.

Periodisk kjøretøykontroll utføres også hos RSA BIL. EU- kontroll er strengt regulert fra Statens vegvesen, med klare retningslinjer for hva som skal kontrolleres. Ved jevnlig gjennomgang av bilen er det enkelt å fange opp behov for eventuelle forbedringer som må gjøres for å holde bilen i god driftsmessig stand.

- RSA BIL sitt verksted er godkjent for å utføre EU-kontroll på alle typer biler, ikke kun de merkene som vi selger. Fordelen ved å ta kontrollen hos merkeverksted er at feilsøking og –retting går raskt og effektivt, sier Gyberg.

Nye regler fra februar i år gjør at kunden er mer fri med tanke på tidspunkt for når kontrollen skal utføres. Tidligere måtte bilene kontrolleres på gitte måneder i året, det gjelder ikke nå lengre. Friheten stiller dog større krav til kontroll fra bileier, som nå selv må sørge for at bilen kontrolleres innenfor det gitte tidsintervallet på to år.

- Vi tilbyr kundene våre å sende innkallinger til service og EU- kontroll på bilene slik at de selv slipper å tenke på det. Det forenkler det for kunder, forteller han.

Interesse for bilfag
De ansatte på verkstedet hos RSA BIL er enige om at de har en flott arbeidsplass. Et fagmiljø hvor det er rom for å utveksle erfaringer gjør miljøet godt, og legger til rette for effektiv og grundig behandling av både biler og deres eiere.

- Det er en fin gjeng her på verkstedet, med en stor interesse for bilfaget. Vårt felles mål er å levere god kvalitet på arbeidet vi utfører, beskriver Gyberg.
I takt med at andelen av elbilen stadig øker, kommer også nye krav til kompetanse hos de som arbeider på verkstedet. For å imøtekomme de nye behovene satser RSA BIL på fortløpende kompetanseutvikling hos sine ansatte, blant annet ved å oppmuntre til videreutdanning og kursing.

- Det er viktig å holde kompetansen fersk, spesielt med dagens hurtige utvikling. Bilfaget krever mer og mer innsikt i teknologi, og vi på verkstedet må henge i for å følge med i svingene. Spesielt teknikerne våre får jevnlig kursing, det er innenfor ansvarsområder at det er størst behov for oppdateringer, sier Gyberg.


Trygt bilhold fra A til Å
Hos RSA BIL sørger de for at kundene får minst mulig ekstraarbeid med bilene, dette gjelder også for gjengen som arbeider på verkstedet. Serviceinnkallinger og god oppfølging før, under og etter hvert besøk betyr mye for kundeopplevelsen, mener Gyberg:

- Vi får mye gode tilbakemeldinger fra kunden på vår kundeservice, det er vi naturligvis veldig fornøyde med. Det er viktig at kunden er trygg den hjelpen de får av oss og at de opplever det som positivt å komme hit.

Dekkskift er et stressmoment for mange bileiere, et nødvendig onde som man egentlig ikke har lyst eller tid til i en travel hverdag. Et svært populær arrangement som finner sted hos RSA Bil verksted to ganger hvert år, er gratis dekkskiftedag for kundene. Mens bilen får på riktige dekk for sesongen kan kundene finne roen innendørs med boller og kaffe.

- Dekkskiftedagene er alltid kjempepopulære! Får å kunne hjelpe flest mulig så får vi hjelp fra bilfagelever ved Sam Eyde Videregående, i tillegg til at vi bruker så mange som mulig av våre egne ansatte. Vi skifter på mellom 200 og 250 biler disse dagene, så armene er skikkelig lange på slutten av dagen, sier Gyberg med et smil.

En annen løsning for dekkskift hos RSA BIL er verkstedets dekkhotell, hvor de til enhver tid oppbevarer og ivaretar dekk til omtrent 270 biler. Når det er behov for omlegging bestiller kunden enkelt og greit en tid som passer for dem, og kommer inn til avtale.

- Vi tar oss av jobben, og kunden slipper unødvendig venting. Effektivt og sømløst, konkluderer Gyberg.