Golf som supermiljøbil

Av Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Golf GTE ble vist som en verdensnyhet under Arendalsuka i august i fjor. Da var det «bare se, men ikke kjøre».
Nå er Volkswagens første ladbare hybrid endelig her. «Supermiljøbilen» er en kraftpakke som forener det beste fra to verdener.

Norges mest solgte bil finnes i mange varianter. Og da Golf ble lansert som elbil ble det umiddelbar suksess. Derfor er det naturlig at VW-teamet i Arendal er svært optimistiske når det gjelder lavutstippsbilen GTE, som allerede har fått tilnavnet supermiljøbilen. .
– Golf GTE er en spennende nyhet. I virkeligheten er det to biler i én – elekrisk motor for avstander under 50 kilometer og sportslig, vanlig Golf med sprek bensinmotor for lengre distanser, sier salgssjef Lars Gommerud.
– En bil som passer for alle, legger han til.

Beste fra to verdener
Naturligvis vekker det oppsikt når Volkswagen lanserer sin første ladbare hybrid.
Golf GTE forener det beste fra to verdener, I elektrisk modus kan man kjøre opptil 50 kilometer med et bensinforbruk og CO2-utslipp på null. Med full bensintank har bilen en rekkevidde på 939 kilometer i hybridmodus takket være en 1,4 liters TSI-motor. Snittforbruket blir da på 0,15 liter per mil, og med et CO2-utslipp på bare 35 gram per kilometer.
I tillegg til å være en særdeles drivstofføkonomisk ladbar hybrid, er Golf GTE faktisk også en sportsbil. Elmotoren yter 102 hestekrefter, mens bensinmotoren yter 150 hestekrefter. Samlet kan de oppnå en maksimal effekt på 204 hestekrefter og et dreiemoment på 350 Nm, noe som gjør at 0 til 100 km/t går unna på 7,6 sekunder og toppfarten er 222 km/t. På ren eldrift er toppfarten 130 km/t.

Innovative løsninger
Innovative løsninger og høyt nivå av sikkerhetsutstyr er en viktig del av den nye Golf GTE. Nykommeren er svært godt utstyrt, med full-LED hovedlys som på e-Golf, LED-baklykter, parkeringssensorer foran og bak, elektrisk innklappbare speil og 17» lettmetallfelger med blå bremsekalipere for å nevne noe.
Innvendig har den blant annet et komplett interiør hentet fra Golf GTI hvor de røde sømmene er byttet med blå. Utstyrslisten over ekstrautstyr er relativ omfattende og inneholder både panoramasoltak, skinninteriør og sist men ikke minst tilhengerfeste! Golf GTE kan trekke tilhenger på inntil 1.500 kg, som er unikt for ladbare hybrider.

Elbil og sportsbil
Golf GTE byr på morsom og spennende kjøreopplevelse. Volkswagens info-eksperter har rett i at dette er en herlig kombinasjon av det beste fra to verdener. Med et enkelt tasterykk forvandler man bilen fra en miljøsnill og lydløs elbil til en sprek sportsbil med freskt fraspark og grom godlyd. Da merkes det godt at 204 hester sparker fra.
Golf GTE kan kjøres i forskjellige modi – for eksempel kan føreren velge «e-mode» for ren elektrisk drift. Stiller man bryteren på «GTE», oppkalt etter bilen, får man frem de mest sportslige sidene ved å hente ut maks fra begge motorer.
Den store berøringsskjermen på instrumentpanelet har i tillegg til de vanlige funksjonene også informasjon relatert til den hybride drivlinjen som energiflyt, potensiell kjørelengde, statistikk over forbruk med mer.
Golf GTE er i likhet med e-up! og e-Golf også utstyrt med «Car-Net e-Remote» som setter eieren i stand til å sjekke og styre en rekke funksjoner fra en smartphone, som å tidsstyre klimaanlegget mens bilen står til lading, sjekke rekkevidde, finne nærmeste ladestasjon osv.

Enkel lading
Mange kjører godt under fem mil til daglig, og kan dermed klare seg med elektrisk drift. Fra en vanlig stikkontakt i garasjen eller på husveggen, lades et tomt batteri på tre og en halv time. Batteriet har en kapasitet på 8,8 kWh og veier 120 kg, slik at bilen har en totalvekt på 1524 kg. Ladekontakten sitter skjult bak Volkswagen-logoen i grillen.
- Vi har forhåndssolgt flere Golf GTE, og vi er ganske sikre på at mange kunder vil falle for denne spennende bilen når de får sett og prøvd den, sier Lars Gommerud.