Kia med dobbelt-premiére

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Kia-salgssjefens to fingre i været signaliserer både suksess og dagens dobbel. Dobbelt-premiére for to nye, populære småbiler er sjelden kost. Nye Picanto og Rio er spenstige, kule og velutstyrte nyheter. Og med Norges suverent beste garanti som en toppbonus.

Koreanske Kia har stor fremgang i Europa. I Norge. Det selges flere Kia enn merker som Opel, Suzuki og Renault. Og alltid optimistiske salgssjef Atle Høyvang hos Bertel O. Steen Agder er rimelig sikker på at de to store, små nyhetene vil sørge for en ytterligere salgsboost.
– Både Picanto og Rio er kjente og populære Kia-modeller som selges i hundretusenvis i Europa. Når de nå lanseres i helt nye utgaver betyr det økt oppmerksomhet. Og vi ser også tegn til mer interesse for småbiler også i vårt land, sier han.

Nye Picanto
Kia Picanto er en av Kias bestselgende modeller, og siden dagens modell kom i 2011 er det solgt mer enn 1,4 millioner eksemplarer, over 300.000 av de i Europa.
Nå lanseres tredje generasjon med enda bedre kjøreegenskaper, alt det siste innen teknologi og tilkoblingsmuligheter samt forbedret sikkerhet. Picanto er blitt enda mer sporty, ung og energisk. Utvendige mål er uendret, men bilen har fått lengre akselavstand som sørger for bedre innvendig plass. Hjulene er plassert lengre ut, og endrede former med kortere overheng i front og lengre overheng bak gjør at bilen ser lengre ut.
Picanto har nå klassens største bagasjerom; det øker fra 200 til 255 liter. Gulvet i bagasjerommet kan justeres i to høyder og baksetene kan legges flatt ned - bagasjeplassen øker da til 1010 liter.

Smarte detaljer
Sentralt i interiøret sitter en stor 7’’ berøringsskjerm med navigasjon, og klargjort for Apple CarPlay og Android Auto. Trådløs lading av mobiltelefon og USB-porter er tilgjengelig utstyr. Valgmulighetene blir mange når det gjelder farger og interiør; velg mellom 11 eksteriørfarger, samt fem ulike fargepakker i interiøret i tillegg til sort/ grått som er standard.
Designerne har laget mange smarte detaljer i interiøret som justerbart armlene med oppbevaringsrom i passasjersetet foran, sammenleggbare koppholdere og praktiske hyller til mobil og andre småting.

Motorer
Fra lanseringen kommer nye Picanto med to bensinmotorer; en 1.0 liter på 67 hk, samt en 1.25 liter på 84 hk. Begge disse videreføres fra dagens modell, og det er 1.0 literen som blir aktuell for Norge. Fra oktober kommer også Kias spreke turbobensinmotor på 1 liter og 100 hk.
Nye Picanto er den sikreste a-segment bilen Kia har laget, blant annet er bruken av høyfast stål doblet sammenlignet med utgående modell, og chassiset er sterkere og lettere. Kjøreegenskapene er bedret og komfort nivået øker: bevegelige og justerbare nakkestøtter, bedre seter, og en langt bedre isolert bil som fører til mindre støy og vibrasjoner. Picanto er nå den mest stillegående småbilen i segmentet.
Picanto leveres med seks kollisjonsputer i tillegg til aktivt sikkerhetsutstyr som blant annet automatisk nødbremsesystem (AEB) og ryggekamera.

Nye Rio
Det er fjerde generasjon Rio som lanseres, og modellen er Kias mest populære. Nye Rio har en tøff og sporty design, er klasseledende på innvendig plass, har bedre kjøreegenskaper, mye nytt utstyr og det siste innen sikkerhetsteknologi.
Rio tilhører den største klassen i Europa, det såkalte b-segmentet, og Kia regner med å selge opp mot 100.000 biler det første fulle salgsåret.
Moderne interiør
Nye Rio har et moderne og ergonomisk interiør, og med rette linjer virker kupéen bredere og mer romslig. Dashbordet er rettet mot føreren, og gir et sporty og førerorientert miljø. I senter sitter et helt nytt infotainmentsystem med 5 eller 7’’ berøringsskjerm hvor man styrer radio, navigasjon og alt av tilkobling.
Med Kias Connected Services får man oppdaterte meldinger om trafikk, fotobokser, lokalt søk og vær. I Europa vil biler med navigasjonssystem få Kias Connected Services uten ekstra kostnad i syv år etter bilkjøpet.
Nye Rio kan leveres med nøkkelfri betjening, varme i seter og ratt, regnsensor, automatiske frontlys og ryggekamera. Interiøret kommer i sort eller grått, med tilvalg i rødt.
Bedre plass
Nye Rio er klasseledende på innvendig plass. 10 mm lengre akselavstand og 15 mm lengre karosseri bidrar til mer plass i kupéen og større bagasjerom (325 ltr.). Benplassen øker til 1.120 mm foran og 770 mm bak, og nye Rio har bedre skulderplass og takhøyde enn de fleste andre biler i klassen. Smalere C-stolper og optimalisert plassering av sidespeilene bedrer sikt og minimerer blindsonen for fører.
Rio leveres med Kias nyeste 1.0-liters turbo bensinmotor med 100 HK eller 120 HK, en 1.25 og en 1.4-liters bensinmotor, samt en 1.4-liters dieselmotor med 70 HK eller 90 HK.

Topp sikkerhet
Nye Rio er en av de sikreste bilene i sin klasse med Kias avanserte sikkerhetssystemer, Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Rio leveres med automatisk nødbrems med registrering av fotgjengere, og systemet kombineres med filskiftvarsler.
Rio er konstruert for å klare de mest krevende kollisjonstester. Sammenlignet med utgående modell er det benyttet mer høyfast stål i karosseriet. 6 kollisjonsputer og ISOFIX fester for barneseter leveres som standard.