Klare for NM i bilfag

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Joana Bracht og Lars Østerholt skal representere Aust-Agder i NM i bilfag i Bergen.

De to unge NM-deltagerne, som begge er fra Grimstad, er i full sving med intense forberedelser til krevende konkurranser – helhjertet inspirert av kolleger, arbeidsgivere og ikke minst Opplæringskontoret for bilfag.
Yrkes-NM arrangeres av WorldSkills Norway og samarbeidspartere i Bergen 17.-20. oktober. Over 300 dyktige elever, lærlinger og fagarbeidere innenfor en rekke yrker og fra hele landet skal kjempe om gull og heder,
– Det er et kjempestort arrangement som går av stabelen hvert annet år, og det sier seg selv at det er betyr svært mye for de unge som blir plukket ut til å representere sine respektive fag og fylker.
– Joana og Lars er plukket ut etter testfagprøvene og grundige vurderinger fra lærernes, bedriftenes og OK Bils side for å finne de rette kandidatene, sier Dag Rekdal, daglig leder for Opplæringskontoret for Bilfag.
– Derfor er vi også sikre på at våre to representanter for bilfagene er meget godt kvalifisert og godt skikket til å gjøre en solid innsats i de krevende konkurransene som venter dem, sier han.
– Det er etter vår oppfatning viktig å være representert i dette spesielle mesterskapet, som bidrar til å fremme bilfagenes anseelse.
Norges Bilbransjeforbund bestemmer hvilke fag som skal representere bransjen, og i Aust-Agder har man valgt å sende kandidater innen Lette kjøretøy og Billakkerer.

Gøy og utfordrende
– Jeg er naturligvis stolt og glad for å bli plukket ut, men jeg vet at jeg står overfor tøffe utfordringer så det gjelder å være så godt forberedt som mulig.
Det sier Joana Bracht, med ferskt fagbrev som billakkerer. Hun stortrives både med sitt yrkesvalg og i jobben hos Toyota Arendal.
– Mange tror at du må være bilgal for å velge et yrke i denne bransjen, men det er ikke tilfelle. Jeg ble imidlertid inspirert til å satse på billakkererfaget av min gode venninne Iselin Hystad, som for øvrig representerte Aust-Agder i NM i bilfag i 2012, forteller Joana, som synes faget hun har valgt er spennende og utfordrende.
– Bilbransjen er mannsdominert, men stadig flere jenter velger lakkererfaget. Her hos Toyota er vi to damer. Jeg tror kanskje dette er et fag som stiller spesielt store krav til nøyaktighet og tålmodighet, og derfor passer veldig godt for kvinner.
20-åringen gleder seg til NM-dagene i Bergen. Hun har fått informasjon om noe av det som venter henne av oppgaver, og hun ser spesielt to utfordringer.
– Vi skal bruke lakk fra en fabrikant som jeg ikke bruker daglig, men jeg har vært så heldig å få veldig god hjelp fra denne fabrikken, slik at jeg kan øve meg. Jeg vet at en av oppgavene gjelder fargejustering. Vi får presentert en farge og får utdelt ferdigblandet lakk – som mangler én farge. Så gjelder å finne rette farge og riktig mengde. Det blir tøft, sier hun.
– Vi får også en oppgave i dekorasjonslakk. Vi skal slipe, sparkle og lakke et panser med spesifikke dekorasjoner. Og dekorasjoner er det lite av på de Toyota’ene vi jobber med her…
– Men jeg har veldig lyst til å gjøre det bra, sier Joana, som er sikker på at NM-deltagelsen uansett vil gjøre seg godt på CV-en.
Verksmester Håvard Slåtterø, som også har vært NM-deltager, er Joanas sjef og han er ganske sikker på at hun kommer til å gjøre det bra i konkurransen.
– Hun er veldig dyktig og motivert. Vi ønsker henne lykke til, sier han.

Gruer og gleder seg
Lars Østerholt er akkurat ferdig med læretiden og fagbrevet er i boks. Han stortrives på verkstedet hos Gromstad Auto og skal snart på spennende kurs hos VW-importøren. Men først er det NM og spennende utfordringer i klassen Lette Kjøretøyer.
– Jeg både gleder og gruer meg, men det gjelder jo å sikte høyt. Derfor skal jeg forberede meg så godt jeg kan til mesterskapet, sier 20-åringen, som får god hjelp i bransjen under forberedelsene.
– Vi skal bruke et diagnoseverktøy som jeg ikke har prøvd før, så jeg har fått komme til JM Auto og lært mye der. Dessuten har vi fått vite at en av oppgavene blir på skifte registerreim på en Peugeot. Og verksmester Egil Salvesen hos Agder Bil har vært en veldig god støttespiller. Han har for øvrig vært dommer i NM mange ganger og skal også være dommer i Bergen, forteller Lars, som har fått mye dokumentasjon å sette seg inn i.
– Jeg må bruke tiden frem til avreise til å lese meg kraftig opp, sier han.
Akkurat det er sjefen hans, teknisk leder Morten Hatlevoll, veldig enig i. Han har selv vært NM-deltager og vet hva Lars går til.
– Det blir beinhard konkurranse. Lars vil møte deltagere som har øvd intenst i lang tid. Så det gjelder å bruke frem til NM-åpningen i Bergen helt optimalt.
– Lars er dyktig, så tror absolutt at han kommer til å gjøre det bra, sier Hatlevoll.
Nevnte vi hovedpremien til vinnerne?
Deltagelse i Wold Skills i Abu Dhabi neste høst. Snakk om gulrot!