Klart eldst - og med et tydelig miljøfokus

Tore Myrberg, Agderposten Medier
Historien starter tilbake i Østregate i Arendal i 1925, og den gang med merkene Bedford, Chevrolet og Vauxhall. Toyota begynte man først med i 1973, og seks år senere var de andre merkene kuttet ut slik at fokus var på Toyota

– Det sier vel litt når den eldste ansatte har vært her i 46 år. Og dagens eier kjøpte bedriften helt tilbake i 1957. Nå er det andre generasjon som er eier, sier daglig leder Arvid Ødegaard.

Venter på noe stort
Det gir trygghet å handle hos et firma som kan vise til en lang og god historie. Samtidig vil man ikke overleve lenge i bransjen om man ikke kontinuerlig har blikket framover. Det er Arvid Ødegaard klar over, og mener Toyota Arendal har gode kort på hånden.
– Kanskje ikke i 2018, men vi får noen store nyheter i 2019. Dessuten kommer Toyota med ny batteriteknologi i 2020-2021.
I tillegg venter han i spenning på at det skal bli mulig å fylle hydrogen også i Arendal.
– Toyota satser stort på hydrogen, men det er utbyggingen av fyllestasjoner som blir avgjørende. I dag er nærmeste stasjon i Porsgrunn, og da er det vanskelig å selge hydrogenbiler i Arendal. Men, jeg har kunder som bare venter på at det skal komme.

Får miljøfyrtårn-diplomet i dag
For alle som jobber i Toyota står miljøarbeidet høyt. Derfor er det ikke rart at man jublet litt ekstra da Newsweek Green Ranking for en måned siden rangerte Toyota på 16. plass blant de 500 største selskapene i verden. Og blant bilprodusentene er Toyota en klar nummer en. Også hos Toyota Arendal har man et ønske om å skille seg ut positivt, og gjør noe konkret med det.
– Vi var Norges første Toyota-forhandler som ble ISO-sertifisert. Og nylig ble vi klassifisert som Miljøfyrtårn, sier Ødegaard stolt.
Faktisk er de denne fredagen på Rådhuset i Arendal for å motta diplomet som et fysisk bevis.
– Det går på slike ting som forhold til utslipp, krav til leverandører ved innkjøp og slikt som at vi har datablad på alle produkter. Dersom vi står med valg mellom to produkter som gjør samme jobb, velger vi konsekvent det mest miljøvennlige. Det med å hele tiden tenke miljø er noe vi i Toyota har holdt på med i alle år. Og målet er jo nullutslipp.

Toyota (4 of 7).jpgNi av ti er hybridbiler
Skal du kjøpe deg Toyota er det høyst sannsynlig at du ender opp med en hybridbil. Toyota var først ute med denne biltypen i 1997, og både lokalt og på landsbasis er ni av ti nye biler Toyota leverer en hybrid.
– Folk som kjøper hybrid for første gang blir overrasket over hvor enkelt det er. Alt er jo automatisert. Vi merker også at kundene kan mer og mer om hybridbiler når de kommer hit. Siden vi har holdt på med disse bilene i 20 år, er det noen ganger en større utfordring for oss å huske og fortelle hvor fabelaktig den er.
For noen ting er det ikke en selvfølge at nye kunder sitter med av kunnskap.
– Spørsmålene vi får går på om hvordan det fungerer, om den må lades og hvor langt den kan kjøre.

Nøkkelen til suksess
En kikk på regnskapstallene viser en bedrift som i 2016 (seneste regnskapstall red.anm.) gikk med nesten fem millioner i overskudd før skatt. Både lønnsomheten og soliditeten er god, og man hadde salgsinntekter på litt over 136 millioner kroner. Ødegaard forventer tilsvarende tall også for 2017.
– Det meste går ganske stabilt. Vi har et godt ettermarked på service, deler og skader/reparasjoner. Salget av biler kan gå opp og ned, så ettermarkedet er lokomotivet.
En annen ting som er veldig viktig, er lojaliteten blant kundene.
– Vi har et godt rykte på bygda. Det hører vi fra kunder som er her for første gang. De har ofte snakket med familiemedlemmer eller naboer som har anbefalt de å gå hit.
Når vi spør hvordan Arvid Ødegaard selv vil forklare bedriften med få ord, konkluderer den daglige lederen på denne måten:
– Vi er en veletablert bedrift med trygg økonomi og stabil arbeidskraft. Alt basert på respekt for mennesker, noe som ligger til grunn for hele Toyota-familien.

Toyota (6 of 7).jpg

FAKTA Toyota Arendal AS
Skarpnes, 4823 Nedenes
Forhandler av: Toyota
Etablert i 1925
Antall ansatte: 39
Daglig leder: Arvid Ødegaard
Salg nye biler i 2017: ca. 300
Salg brukte bilder i 2017: Litt over 370