Klassiker i ny drakt

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
BMW 5-serie er verdens mest populære business-sedan. Nå er syvende generasjon av den legendariske kjøremaskinen på norske veier – i ny og luksuriøs drakt og spekket med innovasjoner og avansert teknologi. BMW presenterer den klassiske modellserien som både «historisk evolusjon og med smak av fremtid».

– Nye 5-serie er fantastisk. Det er ikke for ingenting at BMW lanserer nyheten som et nytt kapittel i suksesshistorien, sier daglig leder i Bavaria Arendal, Stig Kvade, som kan bekrefte at premiéren har utløst stor begeistring hos kunder som har rukket å prøvekjøre bilen.
BMW 5-serie er solgt i 7,6 millioner eksemplarer på verdensbasis siden den først ble lansert i 1972, så en ny generasjon skaper naturligvis enorme forventninger. Og skal vi dømme etter mottagelsen tyder alt på at en ny suksess er sikret.
Og BMW kjører ut skytset i full bredde. Allerede i mars lanseres også plug-in hybriden 530e iPerformance. Senere i år kommer stasjonsvognutgaven.
Med et stort utvalg av xDrive firehjulsdrift, kombinert med både bensin- og dieselmotorer og en plug-in hybrid med klassens lengste rekkevidde har den hederskronte kjøremaskinen mer enn nok varianter til å dekke ethvert behov for kresne kjøpere.
Fjernkontroll-parkering
Naturligvis spares det ikke på konfekten når en ny 5-serie lanseres. Bilen er spekket med innovative påfunn.
Med «Remote Control Parkering» kan føreren for eksempel enkelt parkere med hjelp av en fjernkontroll. Og med «Remote View» gis man muligheten til å følge med på hva som skjer rundt bilen – fra mobilen.
Apple CarPlay lar deg integrere telefonen med systemet i bilen, og navigere på apper via skjermen i bilen – helt trådløst. Og ved å koble seg på BMWs car-to-car-løsning vil også nye BMW 5-serie modeller kunne kommunisere direkte med hverandre og varsle om dårlig vær og førerforhold, ulykker og andre potensielle farer.
Større og mer markant ytre
På utsiden er BMW 5-serie mer finslipt enn noen gang. Blikket er skarpere, proporsjonene mer dynamiske, og i typisk BMW-karakter er linjene tydeligere enn før. Modellen kommer med LED-hovedlys som standard og lyktene strekker seg nå hele veien inn mot den særegne grillen. Sammen med panserformen understreker dette bilens bredde.
Sett bakfra domineres designen av de tydelige horisontale linjene og den markante formen på baklyktene. Gjennom de ulike modellene Sport Line, Luxury Line og M Sport og en rikholdig fargepalett, kan kundene selv definere designuttrykket på sin BMW 5-serie.
Nye 5-serie er også litt større enn sin forgjenger. Lengden er økt med 36 mm og måler nå 4,935 meter. Bredden er økt med 6 mm til 1,868 meter. Høyden er økt med beskjedne 2 mm til 1,466 meter, og akselavstanden har økt med 7 mm til 2,975 meter.
Bagasjeromsvolumet er på 530 liter, opp 10 liter fra forrige generasjon, mens luftmotstanden er redusert med 10 prosent.
Mer luksuriøs
Eksteriøret har klare fellestrekk med nye BMW 7-serie, det samme gjelder interiøret. Dermed fremstår nye BMW 5-serie som mer luksuriøs enn tidligere, uansett om man sitter bak rattet eller er passasjer. Innvendig vil man oppleve nye 5-serie som enda romsligere. I baksetet er det nå plass til opptil 3 barneseter, med ISOFIX-fester på de ytterste plassene. Sammenlignet med forrige generasjon vil man også merke at støynivået er redusert.
Interiøret preges av siste generasjon iDrive-infotainmentsystem og touchscreen hvor man selv kan posisjonere de ulike ikonene. BMW 5-serie kommer også med «Gesture control», som først ble introdusert med nye BMW 7-serie. Denne funksjonen gir føreren mulighet til å styre funksjoner i bilen ved hjelp av enkle armbevegelser.
Ved lanseringen tilbys først to dieselmotorer og to bensinmotorer.Alle alternativene kan leveres med den populære kombinasjonen 8-trinns automatgir og xDrive firehjulsdrift, med følgende tekniske data: 520d xDrive, 190 hk, 530d xDrive, 265 hk., 530i xDrive, 252 hk. og 540i xDrive, 340 hk.
Nye opplevelser
BMW 5-serie er utstyrt med et bredt utvalg av fremtidsrettet teknologi og førerassistentsystemer.
Den adaptive cruisekontrollen er videreutviklet og fungerer nå fra 0-210 km/t. Dermed vil bilen automatisk stoppe opp når det blir kø og kjøre opp til den innstilte hastigheten når trafikken tillater det. En egen køkjøringsassistent sørger for å avlaste sjåføren når trafikkbildet tillater det. Nye BMW 5-serie tar med det også enda et steg videre innen autonom kjøring.
Blant standardutstyret finner man blant annet LED-hovedlys, parkeringssensorer foran og bak, automatisk avblendbare speil (utvendig også innklappbare), sportsratt i skinn, lastesystem for baksetene (40:20:40 deling), ConnectedDrive online-tjenester og del-elektriske seter.
Plug-in hybrid i mars
I neste måned lanseres plug-in-hybriden BMW 530e iPerformance. Samlet effekt fra den firesylindrede bensinmotoren og den elektriske motoren er 252 hk, med et dreiemoment på 420 Nm. Akselerasjonen fra 0-100 km/t går unna på 6,2 sekunder.
I samme periode kommer også modellene 520d EfficentDynamics Edition og M550i xDrive.