Majestetisk og ladbar

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Fullvoksne, spreke, topputstyrte og avgifts-gunstige ladbare hybrider er i skuddet. Nyeste super-SUV på veien er intet mindre enn verdens første plug-in hybrid med 6-sylindret dieselmotor og quattro firehjulstrekk. En kjøretur i nye Audi Q7 e-tron 3.0 TDI V6 quattro er ren og skjær nytelse.

– Dette er virkelig en bil som har alt. Kjørekomforten er helt fantastisk. Man får en enestående «doning-følelse», man formelig svever på veien. Enkelte har fobi når det gjelder store biler, men de skulle virkelig prøve denne svære famliebilen og oppleve hvor lettkjørt den er.
Det sier Audi-salgssjef Kai Sillerud, som er stolt og glad for endelig å kunne presentere Q7 e-tron.
– De første som bestilte bilen har faktisk ventet siden i fjor. Det skyltes leveringsproblemer hos en underleverandør. Men nå er den ladbare hybriden «friskmeldt» og leveringstiden er kort, bekrefter han.

Imponerende
Og de som har ventet lenge har virkelig ventet på noe særdeles godt. Q7 e-tron er en imponerende SUV som strutter av avansert teknologi.
Med en lengde på over fem meter ruver den store SUV’en på veien. Den innvendige plassen er naturligvis i business-klasse og bilen har alle tenkelige (og utenkelige) sikkerhets-, assistanse- og kommunikasjonssystemer.
Man klarer seg utmerket med sofistikert og raust standardutstyr med en startpris på 895.000, men Sillerud bekrefter at kunder som foretrekker en slik bil gjerne plusser på et par hundre tusen i ekstrautstyr.

0,18 liter på mila
Men gevinsten er altså stor ved å velge ladbar hybrid, som Siv Jensen belønner med solide avgiftskutt. Og Audi leverer mye valuta for pengene. Mest oppsiktsvekkende er denne 2,5 tonn tunge bilen med full utnyttelse av batteripakken på 94 kW, og med den 3,0 liter store TDI V6 motoren på 258 hk, skal klare 0 – 100 km/t på 6,2 sekunder.
Blandet forbruk på Q7 e-tron er 0,18 l/mil, mens CO2-utslippet er bare 48 g/km.
Kjørt på den mest økonomiske måten skal Q7 e-tron nesten ikke bruke diesel på bykjøring og mindre turer. Den maksimale rekkevidden på strøm er oppgitt til 56 kilometer. Og den totale rekkevidden – med full tank og fulladet batteri – er hele 1320 kilometer.

Assistenter i kø
Velger man biler i millionklassen har man selvsagt rikholdige utstyrsmenyer å boltre seg i når bilen skal skreddersys. Og de som satser på denne nye ladbare SUV’en kan plukke assistentpakke by, assistentpakke by og parkering, assistentpakke tour og mange andre hjelpemidler. Man kan få en kjekk nattsynassistent, eller en filskifteassistent – eller kanskje en kjørefeltassistent. I nødstilfeller kan disse systemer gripe korrigerende inn i styringen slik at bilen holder riktig kurs.

Virtual cockpit
Med det digitale instrumentpanelet Virtual Cockpit skreddersyr føreren informasjon i instrumentpanelet. MMI navigasjonssystemet og trafikkinformasjon kobles med hybridsystemet for å legge den beste strategien for turen, slik at man sparer drivstoff underveis.
Den virtuelle løsningen med konfigurerbart display foran rattet er standard og her kan føreren selv velge hvilken informasjon han eller hun ønsker å prioritere.
Og plotter man inn hvor man skal, legger den adaptive cruisekontrollen opp det mest drivstoffgjerrige løpet for akkurat den turen, basert på terrenget og veiene som benyttes for den ene turen. Alt for å kunne kjøre så effektivt som mulig med de midler den har til rådighet.

Masse plass
Ettersom Q7 er laget fra bunnen av for å takle hybridlinjen, så er batteriet plassert veldig lavt helt bakerst.
Det betyr at bagasjerommet ikke er berørt i nevneverdig grad, og SUV’en har derfor like stort bagasjeromvolum som sin helfossile broder, nemlig 650 liter – og hele 1.835 liter med bakseteryggene lagt ned. Også lastehøyden forblir normalt lav.