Mondeo 40 år etter Granada

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
I 1976 ble Roald Mamelund en stolt eier av en flunkende ny, knallrød Ford Granada. 40 år og minst 25 nye biler senere er bil- og sykkelentusiasten igjen på plass hos Ford-forhandleren. Denne gangen for å hente sin – foreløpig – siste nyervervelse, en topputstyrt Ford Mondeo Titanium 2.0 TDCi.

Mye har skjedd med bilene siden 22 år gamle Mamelund anskaffet Granada’en. Men den røde coupéen med sort vinyltak var en lekker, stor bil som vakte oppsikt.
– Bilen hadde en 6 sylindret 2,3 liters motor og var en kjempefin bil, sier Saltrød-mannen som hele sitt voksne liv har hatt en brennende lidenskap for biler og sykler.
– Jeg kjøpte min første bil før jeg fikk lappen. Det var en Datsun 1200 Coupé, en veldig gild bil. Etter Datsun’en ble det en ny Mazda 818, også det en coupé. Så jeg har nok hatt en viss sans for biler med de myke coupé-linjene, smiler han.

Minst 25 biler
Roald Mamelund er nok arvelig belastet. Hans far var bilmekaniker og han har mange gode minner fra familiens bilturer i oppveksten. Siden han cruiset rundt i Granada’en for 40 år siden har han byttet bil minst 25 ganger. Og han har alltid kjøpt nye biler.
– Jeg har hatt mange forskjellige bilmerker og biltyper. Familiebiler og campingbiler.
– For meg er det estetiske viktigst. Jeg er ikke så heftig opptatt av motorene. Og det var nok utseende og design som gjorde at jeg falt for Mondeo’en. Jeg var rundt og kikket på mange biler, men det måtte bli Ford’en. Jeg er veldig fornøyd med valget, sier han.
Dessuten er det ikke akkurat likegyldig for Mamelund at Ford-forhandler Arendal Auto er sponsor for Arendal Cykleclub. I tillegg til bilinteressen lever han et aktivt sykkelliv, både i jobb og fritid. Han driver firmaet Arendal Sykkel senter og har tråkket seg gjennom tusenvis av mil i utallige ritt. I fjor ble det 500 mil på sykkelsetet for 62-åringen.
Fullspekket
Mamelunds hvite nyervervelse er i følge salgsdisponent Dagfinn Noddeland noe av det aller grommeste han har levert.
– Når vi bestiller biler til utstilling vil vi treffe kundenes smak og entusiasme – og vi velger med hjertet. Vi bestiller biler som vi har lyst på selv, sier han. – Bilen Mamelund har kjøpt er en sånn bil, men vi fikk ikke sjanse til å vise den frem før han slo til.
Det er virkelig toppmodell med firehjulsdrift, Powershift automatgir, 2.0 liters 180 hester TDCi motor og panoramatak. Bilen er fullspekket med avansert teknologi. Mamelund vil ha det beste av det beste. Bilen har bl.a. adaptiv cruisecontrol, filskiftevarsler og parkeringsaasistent – pluss, pluss, sier Noddeland.