Mondeo i elegant 5 dørs utgave

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
– Denne Mondeo-utgaven er det mange som har ventet på, sier salgsdisponent Dagfinn Noddeland hos Arendal Auto, som endelig kan lansere nye, avanserte Ford Mondeo 5-dørs kombi.

Stasjonsvognutgaven av den populære Ford-modellen kom på markedet for noen måneder siden og har som ventet slått godt an. Det er all grunn til å tro at den elegante, sporty og velutstyrte 5-dørs utgaven også vil slå an.
– Det er jo slett ikke alle som har bruk for stasjonsvogn. Dessuten er det svært god bagasjeplass i 5-dørsutgaven også, sier Noddeland, som trives med en ny Mondeo-bølge.

Økt styrke, forbedret sikkerhet
Mondeo er fremfor alt blitt større og har et vesentlig mer påkostet interiør enn modellen den erstatter. Dessuten er nyheten spekket med avansert utstyr. Avanserte materialer og produksjonsteknikker er tatt i bruk for økt styrke, forbedret sikkerhet og redusert vekt. Mondeos karosseristruktur inneholder også 61 % høystyrkestål.
Ford har også tatt i bruk en pionérteknikk der brukte vannflasker i plast benyttes i deler av støtfangerne Resirkulert plast brukes til å produsere Xenoy-materialet som står for 38% av energiabsorberingsmaterialet i den fremre delen av bilen.
Fords oppblåsbare setebelter bak – som er de første i bilindustrien – har Europa-debut i nye Mondeo.
På 40 millisekunder utvider setebeltene seg til å dekke et område som er fem ganger bredere enn vanlige setebelter.
Til tross for at Mondeo er blitt både større og langt mer velutstyrt, opereres det med meget konkurransedyktige introduksjonspriser,.

Mest avanserte noensinne
Nye Mondeo blir omtalt som den mest avansert Ford-modellen som noensinne. Av tilgjengelig teknologi kan blant annet nevnes;
• Antikollisjonsassistent med fotgjengeroppdagelse for å unngå personer i veibanen – systemet kobler automatisk inn bremsene dersom sjåfør ikke reagerer på advarselen.
Fords adaptive LED frontlysteknologi med dagslyslignende lys hvor lysvinkler og intensitet justeres automatisk ut fra kjøreforholdene.
Oppblåsbare sikkerhetsbelter i baksetene som i løpet av 40 millisekunder fylles med luft slik at sikkerhetsbeltene dekker et område av overkroppen som er fem ganger bredere enn et konvensjonelt belte ved sammenstøt.
Parkeringsassistent med funksjonalitet for vinkelrett parkering og automatisk lukeparkering uten at sjåføren behøver å røre rattet.
AWD – Fords intelligente firehjulstrekksystem lanseres på Ford Mondeo, dette til stor glede for norske bilkjøpere (tilgjengelig noen måneder etter lansering).
Som eksempel på utstyrsvalget kan nevnes at nye Mondeo Titanium inneholder som standard 17’’ aluminiumsfelger, DAB radio/CD spiller med SYNC, Active City Stop, filskifteassistent med filskiftevarsler, trafikkskilt gjenkjenning, føreroppmerksomhet-overvåkning, cruisecontroll, takrails, nøkkelfri adgang og start, automatisk klimaanlegg med to soner, elektrisk innfellbare speil, skiluke, sportsseter og mye mer.

Prisbelønte motorer
Nye Mondeo er første bil i klassen med 1.0-liters EcoBoost bensinmotor – som i 2014 ble kåret til Årets Internasjonale Motor for tredje år på rad. Motoren som er tilgjengelig i nye Mondeo er på 125 HK og slipper ut 119 g/km CO2.
Fords nye 1.5-liters EcoBoost-motor vil også bli tilgjengelig i Mondeo-serien. Denne motoren utvikler 160 HK, mens en 2.0-liters EcoBoost er tilgjengelig med 203 og 240 HK.
En ECOnetic Technology-modell vil bli tilgjengelig med en 1.6-liters dieselmotor med et forventet CO2-utslipp på 94 g/km.
Blant de avanserte elektroniske løsninger og tekniske nyheter som lanseres med nye Mondeo er en kraftig 2.0-liters TDCi-dieselmotor med doble turboer som gir 210 HK og 450 Nm dreiemoment – med betydelig redusert CO2-utslipp.
Nye Mondeo kan også leveres med en modifisert 2.0-liters TDCi-motor med enkel variabel geometri turbo, som utvikler 150 og 180 HK. Denne motoren vil bli tilgjengelig med Fords intelligente firehjulsdrift.
Hybrid og AWD
Med 5-dørs kombi på plass i utstillingshallen og klar for prøvekjøring kan Ford-teamet i Strømmen rette blikket mot ytterligere Mondeo-nyheter.
– Til om noen få uker kommer 4-dørs utgaven som hybrid og til høsten er det klart for AWD-utgavene av både stasjonsvognen og sedanen, forteller Noddeland, som tror Mondeo med firehjulstrekk blir ettertraktet…
– Stadig flere velger firehjulstrekk og automatgir, så her vil Mondeo’en slå an, sier han.