Ny Audi A4 - ren fornøyelse

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Nye A4 er større, mer sportslig, har mer plass og enda mer eleganse – men er umiskjennelig Audi. Det er ingen risikosport å garantere ny salgssuksess for det tyske trumfkortet.

Form møter funksjon gjennom evolusjon. Slik lyder Audis suksessoppskrift, ispedd estetisk design og unik teknologi. Derfor er nye A4 spekket med innovative løsninger i beste premiumtradisjon.
– Vi har allerede solgt fem biler før premiéren og vi gleder oss over at vi for første gang i A4-historien kan tilby både limousine og stasjonsvogn fra dag én, sier salgssjef Kai Sillerud hos Gromstad Auto, som med hånden på hjertet kan garantere kundene en super opplevelse bak rattet i den nye generasjon A4.
Sammen med kollega Jørn Tunsberg har han nemlig testet bilen grundig i trange München-gater, i fri fart på Autobahn og på landsbygda i Tyrol.

Ren fornøyelse
– En ren og skjær fornøyelse, konstaterer han. – Den innovative Audi virtual cockpit er en flott opplevelse. Og de nyeste førerassistansesystemene imponerer, ikke minst den nye adaptive cruise controlen med egen køkjøring-assistent.
– I det hele tatt er kombinasjonen av teknikk, sport og komfort i nye A4 helt suveren, sier han.
Tradisjonen tro er ikke alle endringene spesielt tydelige. Audi er Audi. Det tydeligste kjennetegnet på de nye A4-modellene er smale og avlange lykter og fremtredende horisontale linjer. De nye frontlyktene har også de skarpe linjene. Xenon plus med LED-kjørelys er standard og de nye A4-modellene kan leveres med LED-hovedlys eller Matrix LED-lysteknologi.

Større og lettere
Nye Audi A4 er blitt litt lengre og bredere, samtidig som akselavstanden er økt. De økte dimensjonene kommer også den innvendige plassen til gode. Blant annet har høyden ved forsetene har økt med 2,4 cm og benplassen i baksetet økt med 2,3 cm. Bagasjerommet i nye Audi A4 Avant rommer nå 505 liter, 15 liter mer enn forrige generasjon.
Legges baksetene ned øker volumet til 1.510 liter.
Til tross for de økte målene, veier nye Audi A4 opp til 120 kg mindre enn sin forgjenger. Utstrakt bruk av aluminium og andre lettvekstmaterialer sørger for både lavere vekt og økt sikkerhet.
Interiøret i de nye Audi A4-modellene er stilrent og oversiktlig med tydelige horisontale linjer, i stor grad som i nye Audi Q7. Plasseringen av MMI-skjermen på dashbordet er helt ny. Skjermen er kun 13 mm tykk og minner om en lesebrett i designen. I standardversjon måler skjermen 5 tommer, ved valg av Audi MMI navigasjon plus øker størrelsen til 7 tommer. Det nye MMI-operativsystemet er i stor grad også hentet fra nye Audi Q7.
Betjeningen av de ulike infotainment-menyene kan styres både fra betjeningselementet i midtkonsollen og multifunksjonsrattet.

Virtual cockpit
De nye Audi A4-modellene kan også leveres med Virtual Cockpit, et heldigitalt instrumentpanel med ulike visningsmodus. Audi connect sørger for flere nye online-tjenester, eksempelvis kan man som tilvalg fjernstyre kupevarmeren via en smarttelefon. Apple Car Play og Google Android Auto vil bli tilgjengelig og sørge for sømløs integrering av en rekke app‘er og tjenester direkte fra eierens smarttelefon.
En rekke nye førerassistansesystemer blir tilgjengelig i de nye Audi A4-modellene. Også her er mye av teknikken er hentet direkte fra nye Audi Q7, som for eksempel den nye adaptive cruise controlen med egen køkjøring-assistent. I hastigheter opp til 65 km/t vil systemene i bilen selv sørge for styringen når veioppmerkingen og trafikken tillater det. Head-up display med integrering av en rekke funksjoner er også tilgjengelig.

Syv motoralternativer
Nye A4 tilbys først med syv motoralternativer, tre TFSI-bensinmotorer og fire TDI- dieselmotorer. Ytelsene strekker seg i første omgang fra 150 til 272 hk. Alle motorene følger EU6-norm og sammenlignet med forrige generasjon er drivstofforbruket redusert med opp til 21 prosent. En nyutviklet S tronic automatgirkasse kan leveres til alle motoriseringene. Den største 3.0 TDI-motoren leveres med tiptronic automatgirkasse. Flere modeller tilbys også med quattro permanent firehjulsdrift.
– Jeg tror den mest populære versjonen 2.0 TDI 190 hk quattro S tronic, sier Kai Sillerud, som også har store forventninger til 120 hesteren med automatgir som lanseres til våren.
– En perfekt firmabil, mener han.
De nye A4-modellene kommer i to ulike utstyrsnivåer, hvor toppmodellen «Sport» blant annet har 17» felger, sportsseter og egne eksteriørelementer som standard. Xenon plus med LED-kjørelys, DAB +, MMI radio med blåtann-forberedelse og USB-port for smarttelefon-funksjoner, nøkkelfri startfunksjon, multifunksjonsratt og det nye sikkerhetssystemet pre sence city med nødbremsfunksjon er standard på alle modeller.