Ny avansert Avensis

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Junitemperaturen steg noen hakk da Toyotas nye Avensis hadde Norges-premiére denne uken. Nytt elegant utseende, avansert teknologi og nye gjerrige motorer kombinert med gunstig pris varsler garantert stor interesse for familiebilen som har vært blant nordmenns fremste favoritter siden 1998.

– Avensis er en svært viktig modell for oss, derfor er lanseringen av den nye modellen veldig spennende. Vi synes den er knallfin og har alle de egenskapene man kan ønske seg, sa salgssjef Johan Fredrik Grønlie da Toyota Arendal lettet på Avensis-sløret – bokstavelig talt.
Og Grønlie og hans kolleger kunne fornøyd konstatere at de inviterte gjestene på lanseringsfesten var tydelig begeistret og engasjerte. Mange kommenterte designet, mens andre var mest opptatt av interiør og utstyr. Og i løpet av kvelden var kjøpelysten åpenbart for oppadgående.

Norges-favoritt
Det er solgt over 1,7 millioner Avensis i Europa siden 1998. Over 64.000 av dem i Norge.
Driftsikkerhet, praktiske egenskaper, pålitelighet, kvalitet og ikke minst Toyotas generelt gode renommé har gjort Avensis til en av Norges mest solgte familiebiler, ikke minst i stasjonsvognutgave.
Nå har Toyotas ingeniører lyttet til ønsker om mer prestisje, luksus og eleganse. Trendene åpner også for sportslighet, dynamikk og modernitet.
Nye Avensis er svaret. Og Toyota-miljløet har selv oppsummert forbedringer på fem nøkkelområder:
Styling – et nytt, mer dynamisk eksteriørdesign med LED-teknologi i lyktene.
Opplevd kvalitet og komfort – en helt ny, mer moderne, elegant og raffinert interiørdesign som har prioritert et betydelig løft i opplevd kvalitet, komfort, trekk, paneler og farger samt betydelig og merkbar reduksjon av støy og vibrasjoner i kupeen.
Sikkerhet – en omfattende oppgradering av sikkerhetssystemene for å oppnå de maksimale 5 stjernene i Euro NCAPs sikkerhetstest. Fokus har vært på aktiv sikkerhetsteknologi, og Toyota har valgt å introdusere det nye Toyota Safety Sense-pakken som standardutstyr i alle utstyrsgradene.
Høyt utstyrsnivå og verdi for pengene – en ny og klart differensiert struktur på de forskjellige utstyrsgradene med klasseledende utstyrsnivåer og avansert teknologi som for eksempel Toyota Touch 2-multimediasystem med 8” skjerm.
Kjøreglede og driftskostnader – to nye dieselmotorer, lavere CO2-utslipp i hele motorserien, lengre serviceintervaller og lavere servicekostnader (dieselmotor), sammen med oppgraderinger i chassiset for bedre kjøreegenskaper.
Nye Avensis fås i fire utstyrsgrader. Innstegsmodellen heter «Life», den mellomste «Active», neste på skalaen kalles «Active Style», mens toppmodellen er «Premium» som da er svært velutstyrt.
Motorserien for den nye Avensis har vært gjenstand for omfattende revisjoner og fornyelse for å redusere drivstofforbruket, utslippene og driftskostnadene, samtidig som den velkjente påliteligheten skal være videreført.
To nye dieselmotorer er tilgjengelig: En 1,6 liter D-4D med 112 HK og en 2,0 liter D-4D som utvikler 143 HK. Begge med lavere forbruk og utslipp enn forgjengeren. Dessuten har serviceintervallene økt fra 15.000 til 20.000 kilometer. Det betyr at servicekostnadene er redusert med ca 20 prosent over 90.000 km / 3 års kjøring.
Avensis leveres med to bensinmotorer. 1,6-liter på 132 hk og en 1,8-.liter på 147 hk. Også bensinmotorene har vært gjennom en kraftig revisjon for å senke forbruk og utslipp.
I tillegg er chassiset forbedret for å gi bedre komfort og kjøreegenskaper i alle Avensis-modellene, samt at styrefølelsen og responsen er forbedret.

Sikkerheten
Toyota forventer at de nye Avensis-modellene oppnår de maksimale 5 stjerner i Euro NCAP-testen, takket være den høye aktive sikkerheten, systemene for førerassistanse og innføringen av Toyota Safety Sense (TSS) som standardutstyr i hele modellutvalget.
Trafikk- og veidata samles inn via en kompakt enhet ved hjelp av både laserradar og kamera montert i frontruten. Informasjonen bearbeides av hjernen i TTS og systemet gir i sin komplette utgave bilførerne støtte underveis i form av kollisjonsvern med forhånds­varsling, nødbremsing, filskiftvarsling, automatisk fjernlyskontroll og skiltlesing.