Potent råskinn

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Kia slipper løs et potent råskinn på hålkeføret i førjulstiden. Supersporty Stinger oser av energi, adrenalin og høyteknologi. Med firehjulsdrift og en V6’er på 3,3 liter som yter 365 hestekrefter og gjør 0 til 100 på 5,1 sekunder knuser den lekre bilen myten om at Kia kun står for nøktern fornuft og bransjens beste garanti.

– Stinger er uten sammenligning den absolutt råeste bilen Kia noen gang har lansert og det er veldig morsomt at vi nå også har en modell i det barskeste toppsegmentet – en real premiumbil, sier Simon Moe hos Kia-forhandleren
Han er naturligvis full av begeistring over både utseende og egenskaper hos den knallgule nyheten.
– Det er stor stas å kunne vise at Kia både lager fornuftige og praktiske kvalitetsbiler til gunstige priser, men også kan operere i premiumklassen. Stinger blir vår spydspiss, en spennende og attraktiv imagebygger, sier han.

Raskeste noensinne
Den muskuløse femseters sedanen er den raskeste bilen Kia har produsert. Stinger er 4,83 lang og 1,87 bred og har en akselavstand på 2905 millimeter. Det er mer enn mange premiumbiler den utfordrer. Det betyr også at det er god plass i kupeen.
Motoralternativene er en firesylindret motor på to liter som yter 255 hestekrefter, og selve rosinen i pølsa, en V6’er på 3,3 liter og 370 hestekrefter.
Sekseren gjør null til 100 km/t på 5,1 sekunder, og har en toppfart på 269 km/t. Begge kommer med åttetrinns automatgirkasse, og man kan velge mellom bakhjulsdrift eller firehjulsdrift.

Kjøregleden
Kias ingeniører har hatt maks fokus på kjøreglede og komfort. Derfor er alle tenkelige ønsker og behov tatt hånd om i Stinger.
Et eksempel er et avansert Head-Up Display hvor føreren får blant annet informasjon om hastighet, navigasjonsdetaljer og lyd, prosjektert rett på frontruten.
I tillegg har man enkel tilgang til apper og funksjoner med Android Auto og Apple Carplay, samt mange andre smarte løsninger
Sikkerheten er ivaretatt. Kia Stinger er utstyrt med fem teknologier samlet under navnet DRIVE WISE, som gir et høyere nivå med assistanse for den som kjører.
DRIVE WISE leser og tolker ulike veiforhold, koblet opp mot beregning av fare, slik at sikkerheten blir ivaretatt mens man kjører.
Blant funksjonene er Smart Cruise Control, tretthetsvarsler, automatisk nødbrems, filskiftvarsler, fjernlysassistent og skiltleser..

Fornuft og praktisk
Kia Stinger har naturligvis fornuftige og praktiske fortrinn i tillegg til skjønnhet og kraft. Et eksempel er det intuitive 360 graders kameraet med dynamisk guiding som setter sammen fire vidvinkelbilder fra kameraer foran, bak og på sidene av bilen.
Det gjør at føreren kan se omgivelsene i fugleperspektiv når du parkerer eller kjører under 20 km/t.
Et helt annet – og litt overraskende – pluss er den rause bagasjeplassen. Den strømlinjeformede hypersportslige designen har plass for alt man trenger å ha med seg på tur.
– Og så har naturligvis også nye Stingers 7 års garanti som alle andre Kia-modeller, sier Simon Moe.

– En lidenskap

At Kia valgte Detroit og North American International Auto Show for verdenspremieren for Stinger, viser at koreanerne mener alvor.
Ansvarlig for oppsett og kjøreegenskaper er Albert Biermann, som koreanerne hentet fra BMW til Kia for tre år siden.
Og mottoet er lidenskap.
– Med Stinger handler det ikke om å ankomme først, alt handler om selve reisen, det er lidenskap, sier Gregory Guillaume, sjefdesigner for Kia Motors Europe.