Rask og god service hos Toyota Arendal

Hans Vidar Levinsen, Agderposten Medier
På vår runde i Toyota Arendal sine store verkstedlokaler starter vi hos Trond Rustenberg og Fredrik Strømme som jobber med å sette på et hengerfeste på en ny Toyota RAV4. Jeg må jo innrømme at jeg har lurt litt på hvorfor det koster litt ekstra med hengerfeste, men når jeg ser alt som skal demonteres, og så igjen monteres korrekt for at alt skal bli bra, så gir det større forståelse for at prisen på hengerfeste ikke er lavere.

Service
En Toyota kjører på en rulle, og bremser.
Er dette noe test av bremser?
-Ja, her tester vi om bremsene tar jevnt, for når man har bilen på service er bremser svært sentralt å sjekke godt, forklarer Jørgen som guider meg rundt.
Litt lenger inne i lokalet finner vi Tom Svenningsen som holder på med service og påpeker viktigheten av å smøre opp bremser her på Sørlandet.
-Det brukes helt vanvittige mengder med salt på veiene her på Sørlandet, så for å ikke måtte bytte bremseskiver og klosser alt for ofte bør man få smurt opp bremsene når bilen er på sin årlige service, sier Tom.
-Folk som bor lenger inn i landet der veiene ikke saltes får ikke de samme utfordringene med bremsene, forteller Tom.
-Ellers ser vi over alt av lys, viskere, dører, software, og gjennomfører oljeskift og eventuelle skifter av filtere. Det er litt forskjell på om det er en hovedservice eller en mellomservice, forklarer han.

Bilskade
Bilskadeavdelingen er omtrent like stor som klargjøring og serviceavdelingen, her er det også to lakkeringsrom, eller lakkbokser som det også kalles, og mellom dem er det et rom der lakken til bilen som skal fikses blandes opp for å bli perfekt.
Eirik Paulsen klargjør en dør som skal grunnes, noe som er meget sentralt for å unngå rust. Lakken sitter bedre, men grunningen er det som beskytter mest mot rust.
I en lakkeringsboks står Steven Todd og jobber med 2 lag med grunning før lakken skal på, og da er det sentralt at det som ikke skal grunnes dekkes godt til.
I en avdeling finner vi en frontrute som skal monteres på en bil, og det formelig vrimler av sensorer på rutens innside.
-Ja her er det antenner og sensorer og radarsystemer som må monteres og kalibreres korrekt for at alt skal fungere som normalt når den nye frontruta er på plass, forklarer Jørgen.
-Frontruta er nå en bærende konstruksjon i motsetning til før, så Toyota har sitt eget lim slik at ruta skal sitte skikkelig godt etter montering, og oppføre seg riktig ved en eventuell kollisjon. Det er mye som er veldig viktig at er helt riktig, forteller Jørgen.

Dekkhotell og vaskehall
I en annen avdeling finner vi fram til Robin Seljåsen som viser oss dekkhotellet som rommer dekk til 300 biler. Vi har en annen avdeling også med dekk til 170 biler, men det ser ut til at vi må utvide hotellvirksomheten.
Mange bor i leiligheter, og det å oppbevare dekk kan bli ganske krevende, om ikke umulig enkelte plasser, så vi merker økende pågang på dekkhotellet.
Utenfor i en egen bygning er det to vaskehaller.
-Disse kan alle som vil vaske bilen sin bruke, det er ikke forbeholdt Toyota kunder, forklarer Jørgen.
-Vi tror det er sentralt at man kan få gjort alt med bilen på en plass, og det kan vi tilby her hos oss, forklarer han.
-Miljøfyrtårn er vi også, det er viktig, vi jobber mye med korrekt avfallshåndtering slik at det som kan gjenvinnes og det som ikke kan gjenvinnes havner på rett plass.
-Vi låser containere med avfall slik at ikke kasserte turboer eller katalysatorer kan stjeles og selges til andre deler av verden. Det er viktig at avfallet havner der det skal for å håndteres korrekt videre i prosessen, forklarer Jørgen.

Just in time
-Om en kunde mener noe ikke er helt som det skal med bilen sin, så ber vi dem bare komme innom, så har vi en egen kar som er klar til å sjekke hva det kan være for noe.
-Er det noe kjapt fikser han det med en gang, og er det noe mer omfattende får vi booket en time til utbedring.
-Da blir de aktuelle delene bestilt samtidig, og havner på denne tralla du ser her med dager på, så delene er på plass dagen før bilen skal fikses eller skal på service, forklarer Jørgen.
-Et slikt system gjør at kunden får en god og effektiv opplevelse av servicen vår, og det er sentralt for Toyota.

Må man bruke venteområdet dere har gjort i stand eller kan man leie bil og fortsette med dagens aktiviteter?
-Du kan leie en bil fra Avis her hos oss for kr 250 den dagen bilen er inne på verkstedet om du ikke har tid til å vente til den er klar. Det er som du skjønner en sterkt subsidiert leiepris, forklarer Jørgen.
-Vi skal kunne dekke alle de behov kunden kan ha for service på sine biler, og vi har mange fornøyde kunder som setter pris på servicen de får her, avslutter Jørgen.