Snerten ZOE med doblet rekkevidde

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
En bekymring mindre for alle som gjerne vil kjøre elektrisk. I tillegg til null fy-utslipp, null giring, null motorstøy og null bompenger, pluss andre økonomiske frynsegoder, dobler nye Renault ZOE rekkevidden til 400 kilometer.

Rekkeviddeangsten har dempet kjøpelysten hos enkelte etter at politikerne heiet frem elbil-boomen. Men produsentene jobber intenst for kurere angsttilfellene. Batteriutviklingen gjør kvantesprang og de nyeste elbilene har kjørelengder godt innenfor det daglige behovet for bileiere flest.
Renault ZOE er en knallsuksess. I fjor var den snertne franske kompaktbilen Europas mest solgte elbil. Lanseringen av nye ZOE Z.E. 40 betyr at den setter rekord i klassen med en rekkevidde på 400 kilometer uten lading.
– I praksis betyr det inntil 300 kilometer ved reell bruk sommerstid og 200 kilometer vinterstid, opplyser Bjørn Åke Mindre, Renault-salgssjef hos JM Auto.

«Godt innafor»
Alle bilprodusenter opererer med drivstofforbruk basert på den såkalte NEDC-normen, en standardisert målemetode der alle europeiske biler, også biler med forbrenningsmotorer, gjennomgår identiske tester. Som ved bensin- og dieseldrevne biler varierer forbruket med mange faktorer, som vær og føre – og ikke minst førerens kjørevaner.
– Med nye ZOE er de aller fleste «godt innafor» i daglig bruk. Dessuten har føreren full oversikt over forbruk og rekkevidde. De såkalte økonometeret viser til enhver tid hvor mye strøm man har igjen, sier Minde.

8 års batterigaranti
Den nye batteripakken i ZOE Z.E. 40 har en ytelse på 41 kilowattimer. Det er nesten dobbelt så mye som ZOEs standardbatteri på 22 kwh. Batteriet er utviklet av Renault i samarbeid med LG Chem, og det geniale er at lagringskapasiteten er økt uten å øke størrelsen eller å øke vekten betraktelig på batteriet.
Den nye teknologien har også blitt utviklet uten at det har gått utover batteriets stabilitet eller sikkerhet.
Renault gir også 8 års batterigaranti, så enhver bekymring bør være kurert.

Tre utstyrsnivåer
Nye ZOE er dessuten mye mer enn godt nytt om batteri og rekkevidde.
Kompaktbilen kommer i flere utstyrsdvarienter, fra basicutgaven ZOE Life til den mest påkostede ZOE Bose Edition.
Zoe Life har bl.a cruise control og hastighetsbegrenser, LED kjørelys, forvarming av kupe, elektriske vindusheiser foran, varme i seter, elektrisk regulerbare sidespeil m/ varme, Isofix fester på sideplassene bak samt på passasjersete foran.
Zoe Intens har i tillegg til Life, bl.a 16`alufelger, handsfree nøkkelkort, ryggekamera og parkeringssensor bak, regn- og lyssensor, elektriske vindusheier bak, ratt i skinn, elektrisk innfellbare sidespeil
ZOE Bose Edition er toppmodellen med bl.a med premium skinnseter, skinn armelener i dørside,skinn håndbrekkspak, 3 trinns justering av setevarme foran og BOSE lydsystem.

Morsom å kjøre
Nye ZOE er kvikk, komfortabel og morsom å kjøre. Den elbil-kvikke akselerasjonen og stillheten er uimotståelig. Av hensyn til omgivelsene gir bilen litt summelyd fra seg inntil farten passerer 30 km/t. Godt påfunn!
Førermiljøet er oversiktlig og behagelig, bagasjeplassen faktisk overraskende god i en kompakt elbil.
Prisen på nye ZOE skremmer ingen. Den starter på 229.400.