Sondre drømmer om 911 og VW bus

Tore Myrberg, Agderposten Medier
Under en høytidelig seanse i Arendal kulturhus mottok Sondre Land Håland nylig sin sitt andre fagbrev knyttet opp mot bil. Ikke rart drømmen er å pusse opp klassikere.


Mens mange er fornøyd når de har kommet seg igjennom to år i lære, og stolt kan vise fram sitt fagbrev, valgte 23-åringen fra Grimstad å fortsette to år til. Nå har han dermed fagbrev i både "Bilskadefaget" og "Lette kjøretøy".
– Jeg gikk fire år i lære i stedet for to hos JP Thygesen i Grimstad fordi jeg trivdes så godt. Så da jeg først hadde tatt et fagbrev valgte jeg å ta ett til, sier Sondre Land Håland.

Blant de beste
Ikke bare fikk han fagbrevet under seansen i kulturhuset. For den unge grimstadmannen var det litt ekstra spenning knyttet til det hele. Han var nemlig blant de nominerte til å bli "Årets lærling".
Selv om han ikke ble årets vinner, viser det mye om interessen og innsatsen Sondre har lagt ned på sin vei til fagbrevet. Og veien til kunnskap stopper ikke der.
– Jeg hadde lyst til å gjøre noe mer med det jeg er interessert i. Så nå går jeg på Mekatronikk på UiA.
Mekatronikk handler om kombinasjonen mekanikk, elektronikk og datateknikk. Og det kan nok være det klør litt i fingrene til 23-åringen etter å komme over til den mer praktiske delen av studiet.
– Så langt er det mye teori med matematikk og fysikk.

Drømmebilene
Da blir det mer praktisk i garasjen hjemme, hvor han holder på å pusse opp en Golf.
– Jeg har alltid likt å pusse opp biler, og synes det er gøy å være i garasjen. Etter denne her blir det kanskje en til.
Drømmebilene er imidlertid litt mer kostbare for en student.
– Drømmen er å få tak i en gammel 911. I tillegg har jeg lyst på en gammel Volkswagen bus. Men, de begynner å bli dyre.

Anbefaler å bli lærling
Etter fire år som lærling merker Sondre Land Håland at tiden med lærlingleønn er over. Som vanlig student igjen står ikke inntektene i kø.
– Det er en stor fordel med å være lærling at man får betalt under utdannelsen, men det er en ulempe når man begynner på skolen igjen, sier han.
Han er imidlertid klar på at det å gå læretid er noe han kan anbefale.
– Man får mye erfaring og lærer mye. Dessuten får man testet ut hvordan det er i arbeidslivet. Alt er erfaringer man enten kan ta med seg i videre studier, eller man kan gå ut i jobb. Det å få fagbrevet er jo et punktum for en utdanning. Bare at for min del så ønsket jeg å gå videre, for jeg vil ikke jobbe på gulvet hele tiden.

Ukjente veivalg
Når han om noen år er ferdig på universitetet, er Sondre Land Håland usikker på hvor veien går videre. Det som er helt sikkert, er at han har solide papirer med seg på veien videre.
– Jeg har lyst til å jobbe med bil, men vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Håpet er å kunne jobbe i her på Sørlandet.
Med mekanikk, elektronikk og datateknikk i bagasjen, kan det jo være at Sondre en gang jobber med utviklingen av fremtidens biler.
– Sånt som selvkjørende biler virker jo spennende.