Stolte av ny røykdykkerbil

Av Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Grimstad brannvesen valgte Mercedes da de anskaffet ny røykdykkerbil. Dermed ble det blålys og god stemning hos Agder Bil.

– Det er jo ikke hver dag vi selger brannbil, sier en fornøyd salgssjef Steinar Bergmo, som kan konstatere at en standard Mercedes-Benz GLK 220 CDI 4MATIC tar seg flott ut som røykdykkerbil. Bilen er innredet for røykdykkere hos spesialister i Flekkefjord og har avansert sambandsutstyr, men er forøvrig en standard GLK med noen tilleggsutstyr.
Godt fornøyd er også Kai Ove Ommundsen, fagleder beredskap ved Grimstad Brannvesen, som forteller at Mercedes’en ble valgt etter en anbudsrunde, hvor brannvesenet hadde spesielle krav til bilen de skulle anskaffe.

Spesialinnredet
– En røykdykkerbil som også skal brukes som overbefalsbil, må fremfor alt ha god plass. Ved utrykning må bilen være innredet slik at to røykdykkerne kan sette seg inn fullt utrustet med hjelm og annet utstyr. I denne bilen ble baksetene tatt ut og erstattet med spesialseter tilpasset røykdykkerne. Dette ble gjort hos Egenes Brannteknikk i Flekkefjord, som er spesialister på området, forteller Ommundsen.
– Naturligvis må en røykdykkerbil også ha god fremkommelighet, og med høy bakkeklaring og firehjulstrekk vil denne bilen komme greit frem de aller fleste steder, sier han.

Testvinner
– Vi er selvsagt veldig fornøyde og litt stolte av at vi leverer denne spesielle bilen. Brannbiler er ikke det vi selger mest av, sier Bergmo, som synes det er ekstra interessant at brannvesenet har valgt en bil som har fått usedvanlig god omtale og er en vinner i en rekke SUV-tester.
Røykdykkerbilen Mercedes-Benz GLK 220 CDI 4MATIC har en drivstoffgjerrig dieselmotor som yter 170 hestekrefter og 400 Newtonmeter. Bilen scorer høyt i alle tester, ikke minst på kjørekomfort og sikkerhet.

Kontinuerlig bruk
Det er heldigvis ikke ofte Grimstad Brannvesen har røykdykkere i aksjon, men den nye bilen vil være i kontinuerlig bruk. Den skal nemlig også fungere som overbefalsbil. Det betyr at bilen er på hjul hele tiden, og ved utrykning vil leder på skadestedet benytte den nye bilen, opplyser Ommundsen.
Normalt ville den nye Mercedes’en til brannvesenet, inkludert ombyggingen til 250.000 kroner, kostet omkring en million kroner. Men brannvesenet får avgiftsfritak og slipper dermed litt billigere.

--