Topputstyrt ny Fiesta

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Ford Fiesta har vært en av nordmenns fremste bil-favoritter siden 1976. Nå er en helt nye generasjon her – den mest teknologisk avanserte småbilen på europeiske veier. Og aldri før har det vært så mange varianter å velge mellom!

Det er ikke det minste merkelig at Ford-forhandler Dagfinn Noddeland fryder seg over den nye Fiesta’en. Det finnes en Fiesta-variant som passer for alle, med avansert teknologi og utstyr som en bare kunne drømme om for få år siden. ‚
Alle variantene av den ikoniske småbilen som så mange nordmenn er blitt glad i, har også sin egen personlighet, men er samtidig like morsomme og sporty å kjøre.
Først på markedet er Fiesta som Trend og Titanium utgave. Deretter vil den sporty ST-Line versjonen og den luksuriøse Vignale-varianten bli tilgjengelig i løpet av høsten.
Titanium utstyrsnivå inkluderer blant annet Fords SYNC 3 infotainmentsystem med 6,5 tommers berøringsskjerm, automatiske fjernlys, trafikkskiltgjenkjenning, akustisk frontrute som ytterligere reduserer støy i kupeen, cruisekontroll og LED kjørelys.
Fiesta ST-Line kommer med et sportslig stylet eksteriør, tøffe 17-tommers aluminiumsfelger, sportsseter, aluminiumspedaler og et sportslig utformet ratt. Kjøreopplevelsen blir også mer sportslig med sportsfjæringer. ST-Line er tilgjengelig både som 3-dørs og som 5-dørs karosseri.
Neste år kommer den mer crossover-aktige Fiesta Active og den superspreke og lekre Fiesta ST med hele 200 HK.

Smarte påfunn
Nye Ford Fiesta bygges på en helt ny plattform, og har vokst 7 cm sammenlignet med forgjengeren. Den har også blitt 13 millimeter bredere og benplassen bak har økt med 16 millimeter, sammenlignet med den utgående varianten. Baksetene har også blitt mykere å sitte i og fått bedre sidestøtte.
En stivere karosseristruktur, redusert støy og vibrasjon fra drivverket, forbedret drivverkisolasjon og en akustisk frontrute gir både sjåfør og passasjerer en mer behagelig kjøreopplevelse i nye Ford Fiesta. Andre små detaljer som er forbedret er dører som er 20% lettere å lukke, vindusviskere som dekker 13% mer av frontruten, og en praktisk løsning som gjør at du reduserer søl ved drivstoffpåfylling.
En praktisk dørkantbeskyttelse spretter også ut i det bildøren åpnes, og kan redusere skader på døren din - samt andre biler - når du for eksempel åpner den i et trangt parkeringshus.
Nytt i småbilfavoritten er også et panoramatak som kan åpnes.

Spekket med ny teknologi
Den nye Fiestaens avanserte førerassistansesystemer henter sin informasjon fra to kameraer, tre radarer og 12 ultrasoniske sensorer. Sammen overvåker disse kontinuerlig områdene rundt hele bilen. Rekkevidden på systemene er opptil 130 meter eller mer enn lengden av en fotballbane.
Sammen overvåker disse kontinuerlig områdene rundt hele bilen. Fiesta er den første Ford-modellen som leveres med videreutviklede varianter av både fotgjengeroppdagelse og nødbremsassistent. Bilen har parkeringshjelp som automatisk kan hjelpe med luke- og vinkelrett parkering. Systemet kan bremse bilen dersom sjåføren ikke følger instruksjonene systemet gir, eller om et sammenstøt med et annet kjøretøy er i ferd med å inntreffe. Fiesta tilbyr advarsel for kryssende trafikk dersom sjåføren rygger ut fra en parkeringsplass og en bil er i ferd med å krysse bak den.
Bilen kommer med en rekke andre førerassistanseteknologier som filskiftevarsler, adaptiv cruisekontroll, blindsone-informasjonssystem, avstandsvarsling, skiltgjenkjenning og automatisk fjernlys.
Fords infotainmentsystem kan styres ved hjelp av talekommandoer på norsk, eller den kan betjenes på berøringsskjermen med de samme fingerbevegelsene som brukes på smarttelefonen. Det fine med dette er at antallet knapper i førermiljøet nesten er halvert.