Tror på nytt godt bilår

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
– 2016 ble et veldig godt år for bilbransjen. I Aust-Agder holder vi koken etter rekordåret 2015 – og det er ingenting som tyder på at tøffere arbeidsmarked og myndighetenes kortsiktige avgiftspolitikk demper lysten og evnen til å kjøpe ny bil.

Det sier Dag Rekdal, leder av Aust-Agder Bilbransjeforening, mannen som virkelig føler bilbransjen på pulsen.
– Det ble registrert 154.603 nye personbiler i Norge i fjor, det høyeste tallet siden de spesielle rekord-årene 1985 og 1986. Med fortsatt lav rente, avgiftsreduksjoner og et stadig større modell-mangfold er det grunn til optimisme også i det nye, ubrukte året.
– I Aust-Agder har vi en sunn og oppegående bilbransje som nå har mange gode år bak seg med stor aktivitet. Bedriftene er flinke til å ruste opp lokalene, oppdatere seg på den teknologiske utviklingen og holde er stadig høyere fokus på kundetilfredshet. Derfor er også publikum flinke til å bruke merkeverkstedene, sier han.

Fokus på service og kundehandling
– Hvis det er kunder som irriterer seg over spørsmål fra importørene, skal de vite at kundeundersøkelsene i sterk grad bidrar til å holde høyt fokus og dermed høy kvalitet på service og kundebehandling.
– Dessuten har vi et veldig fint miljø og samarbeid innen bransjen i vårt fylke. Selv om konkurransen er knallhard mellom forhandlerne har vi god tradisjon for samarbeid – ikke minst om den årlige bilmessen. Det er mange distrikter som misunner oss dette samarbeidet.

Forvirrende avgiftspolitikk
Dag Rekdal er en positiv og optimistisk menn, men når vi kommer inn på regjeringskameratenes bilpakker og avgiftspolitikk, blir han oppgitt.
– Forvirrende er den mest dekkende karakteristikken. Jeg synes ikke politikerne har fokus på det som virkelig teller. I det såkalte grønne skiftet burde de ha angrepet områder som har langt større effekt enn nordmenns bilbruk.
– Det blir alt for mye kortsiktig fokus på bil. Men det er vel fordi det er lettere å angripe biler enn det som virkelig ville monne. Det er et faktum et 15 store containerskip forurenser mer en hele verdens bilpark. Derfor blir det litt feil fokus når det så ensidig kjøres på bilbruken, sier Rekdal, som synes det er interessant at 84 prosent av de nye bilene som ble solgt i fjor kjørte på fossilt drivstoff.
–Mer enn åtte av ti nye biler på norske veier er enten rene bensin- eller dieselbiler, eller hybridbiler med fossilt drivstoff. Samtidig ser vi at både forbruk og utslipp går ned, sier han.
– Dessuten er det et tankekors at man i innspurten av avgiftsdiskusjonene vedtok heftig bruk av bio-drivstoff i dieselen. For det første må mye av dette biodrivstoffet fraktes med containerskip fra bl.a. Sør-Amerika til Norge. Er det særlig miljøvennlig?
– Dessuten har dette påfunnet en alvorlig teknisk side. Har motorene godt av det? Vi ser at flere store bilprodusenter protesterer.

Savner langsiktighet
– Det mest frustrerende er mangelen på langsiktighet. Vi får disse avgiftsendringene hvert år i forbindelse med statsbudsjettet. Politikerne hamrer inn et bilde uten å tenke helhetlig og langsiktig. Og media gjør ikke saken bedre ved å hausse opp detaljer. For alle parter ville det vært mer realt med en langsiktig strategi, mener Rekdal, som synes dieseldiskusjonen er avslørende.
– I 2007 ba regjeringen oss kjøpe dieselbiler. Nå er plutselig diesel verstingen som skal bort. Faktum er altså at mer en tredjehver nye bil på veiene er dieseldrevet. Og det er et faktum at de moderne Euro6 dieselmotorene har lavere utslipp av både CO2 og NOx enn tilsvarende bensinmotorer.

Diesel, lys og autonome biler
Apropos diesel. Når vi ber lederen for bilbransjen titte i krystallkula er nettopp dieselbiler, selvkjørende biler og veilys på nye E18 naturlige temaer.
– Får politikerne viljen sin stoppet alle dieselbiler innen 2025, eller har de rett, fagfolkene som hevder at det vil trille mange dieselbiler på veiene også etter 2050?
– Vi har allerede en sammensatt bilpark, men jeg er rimelig sikker på at biler med fossilt drivstoff vil være i trafikken i flere tiår fremover – også Norge.
– Skal vi kjøre på nye E18 uten veilys mellom Arendal og Tvedestrand?
Selvfølgelig må den nye strekningen ha skikkelig veilys! At fagfolk slår fast at det er dobbelt så mange ulykker på veier uten veilys er et godt nok argument for meg.
– Vil vi se Dag Rekdal i selvkjørende bil om få år?
– Autonome biler er allerede i trafikken. Men for å være ærlig – jeg akter ikke å kjøpte opp på Feierheia en vinterdag i en selvkjørende bil! Jeg er imidlertid helt sikker på at fremtiden vil bringe nye transportformer.
– Kanskje farter vi rundt i lavtflyvende dronelignende kjøredoninger om noen år, helt uavhengig av veistandard og føre?