Tucson - velutstyrt og praktisk

Jens P. Christensen, Agderposten Medier

Hyundai Tucson debuterte på norske veier i Arctic Race of Norway. Nå kan flere enn sykkelstjernene stifte bekjentskap med en knalltøff, velutstyrt og prisgunstig SUV.

– Er du riktig kjapp kan du sikre deg en Arctic Race-utgave, sier Stig Rune Aasen, som er sikker på at den helt nye Hyundai-SUV’en vil slå an hos norske bilkjøpere.
– Nordmenn elsker SUV, og denne velutstyrte, praktiske og elegante modellen er som skapt for norske forhold, mener Hyundai-forhandleren, som har fått mange positive reaksjoner fra folk som har prøvekjørt nyheten etter Norges-premieren på bilmessen i Arendal.
– Alle omtaler nye Tucson som en gild bil, og det er vel nettopp det den er. En topp moderne, prisgunstig bil, sier han.
Tucson er helt nyskapt modell. Designerne har tatt Hyundai-uttrykket enda et skritt videre, samtidig som bilen er utstyrt med det siste innen teknologi. Tucson er designet ikke bare for å se bra ut i bygatene, men også for å kunne håndtere tøffere omgivelser.
Bilens bagasjerom er på 513 liter med baksetene oppe, Med seteryggene nedslått tilbyr Tucson 1503 liter. Tilgang får man via en stor bakluke som åpner og lukker seg selv.

Dobbeltclutch girkasse
Tucson leveres selvsagt også med Hyundais selvutviklede syvtrinns dobbeltclutch girkasse DCT. Girkassen kan operere fullt automatisk eller med sekvensiell manuell giring. DCT-kassen bidrar ril lavere forbruk og utslipp av CO2. I forhold til en tradisjonell automatkasse med seks gir vil DCT-kassen kunne spare opp til 20 prosent drivstoff.
Bilen kommer til Norge med fire motorvarianter: 1,6 liter GDI132 hk bensin MT, 1,6 liter Turbo-GDI 177 hk bensin MT/DCT, 1,7 liter UII 115 hk diesel og 2,0 liter 136 hk diesel MT/AT. Prisen begynner på 300.000.
Tucson er er satt opp med en 8-inch skjerm med navigasjon som er mer enn tre ganger raskere enn sin forgjenger. Det nye navigasjonssystemet kommer med syv års TomTom Live inkludert (trafikk-, vær,- og kartoppdateringer). Radioen er selvsagt DAB+.

Avansert utstyr
Nye Tucson tilbyr følgende teknisk utstyr:
• SPAS (Smart Parking Assist System) – luke- og parallellparkering.
• AEB (Autonomous Emergency Braking) system som automatisk bremser bilen for å unnga farlige situasjoner.
• LKAS (Lane Keeping Assist System) et aktivt system som gjør at man unngår uønsket skifte av kjørebane.
• BSD (Blind Spot detector) et radarsystem som overvåker bilens bakdel og varsler om kjøretøy i dødvinkel.
• VSM (Vehicle Stability Management) konbinerer ESC (Electronic Stability Control) med MDPS (Motor Driven Power Steering) for å bistå føreren i unnamanøvrer
• RCTA (Rear-Cross Traffic Alert) bruker radar til å varsle om kryssende traffik bak bilen i ryggesituasjoner.
• AHS (Active Hood System) beskytter fotgjenger og syklister ved å åpne panseret for å dempe støtet ved frontkollisjoner.