Unik IONIQ med trillingvalg

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
I det grønne skiftet er Hyundai i tetsjiktet med serieproduserte hydrogenbiler som kun slipper ut rent vann. Nå lanseres tøffe, lekre, spreke og smarte IONIQ med trippel-elektrisk valg – ren elbil, hybrid eller ladbar hybrid. Trillingene er dessuten riktig lekre og velutstyrte.

– IONIC ble en øyeblikkelig fulltreffer. Allerede under førpremiéren på bilmessen for noen uker siden slo de første kundene til og vi har vi solgt flere biler etterpå. Så dette er åpenbart en bil som folk liker. Det gjelder både utseende, plass, utstyr, komfort – og ikke minst den unike valgmuligheten, sier Trond Toftesund hos Hyundai-forhandler Sigmund Aasen AS.
– Dette er jo den første bilen i verden med de tre elektriske drivlinjene som alternativ. Dermed kan enkelt velge modell etter behov og bruksmønster, sier han, og legger til at det er gøy å oppleve hvor godt førsteinntrykk kundene får av den nye utfordreren i den grønne klassen.

Maksimalt enegrieffektiv
IONIQ illustrerer giganten Hyundais visjon for fremtidens bilindustri ved å fokusere på valgfrihet med flere ulike drivlinjer som bygger på kundenes ulike behov, uten at det må gå på akkord med verken god design eller kjøreglede.
Grunnlaget for denne bilen er en helt ny plattform designet spesielt for IONIQ. Chassiset er optimalisert for å gi de beste kjøreegenskaper, mens bilen er maksimalt energieffektiv uavhengig av motoren i bilen.

Strømlinjeformet kjørekomfort
Hyundai har ønsket å lage en bil som kjører godt og oppleves som behagelig og trygg. Det innebærer å isolere slik at dekk-og motorstøy blir holdt på et minimum. Blant annet er frontvinduet tykkere enn vanlig og ikledd støyreduserende film.
Bilen har også blitt en av verdens mest strømlinjeformede med en luftmotstand på 0,24 (CD-verdi), tilsvarende Tesla S, Toyota Prius og Hyundai Sonata Hybrid. Alle helt i verdenstoppen mht lav luftmotstand.
Også spesialdekkene fra Michelin har lav rullemotstand og bidrar til lengre rekkevidde og bedre komfort.

Hurtig lading – lang rekkevidde
Å lade batteriene på IONIQ Electric til 80 prosent tar 24 minutter med en 100 kW (DC) hurtiglader. Bilen lar seg også lade via husholdningsnettet (AC), og med 32 Ampere lades bilen helt full på 4,5 timer med Type 2 Mennekes IEC-kontakt. Ladepunktet på bilen er det samme som hvor man fyller bensin på biler med forbrenningsmotor.
Å velge batteri til elbiler er alltid ett kompromiss mellom vekt, størrelse, pris og effekt. For Electric mener Hyundais ingeniører at rekkevidden på 280 km utnytter dagens batteriteknologi best mulig mht pris og vekt. Dette er gjort mulig ved utstrakt bruk av lettmaterialer i bilens konstruksjon.

Gjenvinnbare materialer
For å oppnå maksimal effekt av batteriene har ingeniørene gjort bruk av gjenvinnbare- og økologiske materialer. Eksempler på dette er naturlig plastikk, pulverisert tremasse, sukkerrør og vulkansk sten i interiøret. Også maling fra soyaolje er brukt til å skape skinnende metallfarger. Lettvektsaluminium er brukt på både panser og bagasjelokk, noe som sparte 12,4 kg sammenlignet med vanlig stål.

Mye utstyr

For en bil som skal hevde seg helt i toppen, ikke bare med hensyn til utslipp, er det naturlig at IONIQ kommer med både Android Auto og Apple Car Play. Med disse systemene kan man kontrollere smarttelefonens musikk, telefon eller navigasjon via bilens skjerm. I tillegg er bilen også satt opp med TomTom LIVE kartoppdatering i syv år, og den har selvfølgelig DAB+, bluetooth og trådløs lading av smarttelefon. Alt bidrag til sikrere kjøring.
IONIQ har naturligvis høyt sikkerhetsnivå og er godt utstyrt med førerassistanse.