Unik digital lærebok for bilfag

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Bilbransjen har skapt en genial app som gir bilfag-elever en digital opplæring.
Bilfag-appen er en enkelt forklart en digital lærebok, et rekutteringsverktøy som er tilpasset den digitale hverdag både for bil og skole. Dessuten kan alle bilinteresserte laste ned appen på nettbrettet og få et innblikk i moderne bilers vindunderlige indre verden – helt gratis.

– Bilfag-appen er et skreddersydd undervisningsmateriell på unge menneskers premisser, sier Dag Rekdal, daglig leder ved Opplæringskontoret for bilfag i Aust-Agder.
Bilfag-appen er den første i sitt slag. Det er Norges Bilbransjeforbund som med god støtte av de tre ledende bilimportørene som har lansert det tidsriktige læringsverktøyet. Den digitale læreboken er blitt veldig positivt mottatt av både elever og lærere.

Elever og lærere begeistret
Bilbransjens hovedmålsetning med utviklingen av appen har vært å bidra til bedre, tidsmessig opplæring i bilfagene. Bilene er moderne, ungdommen er moderne – og derfor må læringsverktøyene være tidsriktige.
– Bilfag-appen er i bruk i undervisningen på Sam Eyde vgs. og både elever og lærere er begeistret for den digitale læreboken. De unge synes undervisningen blir mer interessant.
– Animasjonsteknikken som brukes illustrerende på en spennende og god måte hvordan ting henger sammen. Elevene kan for eksempel se hvordan vitale komponenter ser ut innvendig og hvordan de fungerer, sier Rekdal.

Moderne verktøy
Bilfag-appen er bygd opp rundt læreplanen. All teori som læreplanen sier elevene skal lære er formidlet gjennom appen. I tillegg er det «Lær mer»-alternativer og kontroll-spørsmål.
Ved bruk av Bilfag-appen sikrer skolen og lærerne at de dekker det de skal i forhold til læreplanen. I motsetning til tidligere der bøkene var langt mer omfattende på enkelte punkt og kanskje manglet helt andre punkter.
Bilbransjen tror dessuten at moderne verktøy som Bilfag-appen vil bidra til bedre motivasjon hos lærlingene, og dermed sikre bedre resultat på avlagte fagprøver samt redusere frafall.
Appen vil også gjøre læringen enklere for elever med skrive- og lesevansker.

Øker interessen

– Jeg synes Bilfag-appen er skikkelig spennende. Jeg har spesiell sans for forklaringene på spesielle uttrykk og betegnelser. Dessuten skaper animasjonsteknikken i seg selv økt interessene for de forskjellige emnene, sier Dag Rekdal, som forteller at foreløpig er åtte av 16 kapitler ferdig tilpasset appen, som videreutvikles.
– Vi håper selvsagt at også tunge kjøretøyer får en egen app. Hovedhensikten er å gjøre bilfag enda mer interessante for unge mennesker og dermed styrke rekrutteringen til bransjen, sier han.

Tilgjengelig for alle
Bilfag-appen er et norsk pionérprosjekt og et nytt skritt videre i vår digitale hverdag. Og den spennende digitale læreboken er ikke bare forbeholdt elever og lærere.
– Alle som er interessert i bil kan laste ned appen i AppStore helt gratis.
– Jeg garanterer at de som gjør det vil få en spennende opplevelse, sier Rekdal, som synes det er ekstra morsomt at bilbransjen har gjort appen tilgjengelig for alle.