Valg av favoritt - hybrid eller diesel

Jens P. Christensen, Agderposten Medier

Outlander er en norsk favoritt-SUV – ikke minst som ladbar hybrid. Nå er allerede en ny utgave klar for norske veier og avgifter. Det lukter ny suksess lang vei.

– Nye Outlander Plug-in Hybrid EV har faktisk 100 forandringer. Ikke alle er like synlige, men en rekke tekniske forbedringer øker kjøregleden ytterligere noen hakk, sier Mitsubishi-forhandler Jarl Helge Venemyr, rimelig sikker på at også denne modellen blir en hit.
At Outlander samtidig kommer i ny dieselutgave gjør ikke interessen mindre.
– Outlander ble lansert i 2007 og det sa umiddelbart pang, bekrefter Venemyr. – SUV’en gikk rett til topps på salgslistene, det var en bil nordmenn ville ha. Og siden har populariteten holdt seg.
Kjempestor interesse
Som første ladbar hybrid-SUV ble Outlander en verdensnyhet for snart to år siden. Outlander Plug-in Hybrid EV (PHEV) er siden blitt Europas og Norges mest solgte ladbare hybridbil.
– Det er ikke rart interessen for den nye utgaven er kjempestor. Bilen blir jo veldig prisgunstig også i det norske avgiftssystemet, og med økt kvalitet i alle detaljer, utrolig mye avansert utstyr og fantastisk kjørekomfort vil mange velge denne bilen, sier Venemyr, som regner med at 7 av 10 Outlander-kunder vil velge hybrid-utgaven. Minst.
Tøffere og høyere kvalitet
Ny front og hekk, LED kjøre-/ markeringslys og lettmetallfelger i nytt design er de største utvendige forandringene. Outlander fremstår i en tøffere drakt. Visuelt ser den lavere og bredere ut mens plassen innvendig er like stor som før.
Den nye «Dynamic Shield» fronten uttrykker Mitsubishi sitt nye designspråk. Fronten ventes å komme på nye modeller i fremtiden.
Innvendig er det gjort et løft i materialvalg på dashbord og instrumentpanel, samt for seter og paneler. Setene er forbedret i kvaliteten på skinnet, men også sidestøtte er forbedret. Senterkonsollen er hevet og gitt en høyere finish. Fotbrønnene er belyst med stemningslys for økt velvære.
Det nye 4-ekers skinntrukkede rattet er oppvarmbart. Frontvinduet kan varmes opp for å smelte vekk is raskt.
Tekniske forbedringer
Det er foretatt en justering som forbedrer akselerasjonen fra 0-40 km/t med ett sekund. Det øker følelsen av kraftoverskudd og respons.
En rekke tiltak er gjort for virkelig å frembringe en luksuriøs følelse. Økt bruk av lyddempende materialer på strategiske plasser rundt om samt en dynamisk demper er lagt til ved batteripakken og bakre elmotor for å redusere vibrasjoner ved spesiell frekvensområder. Forbedringer i hjuloppheng både foran og bak demper resonans fra veiunderlaget. Hjuloppheng foran og bak, samt chassiset er i tillegg gjort stivere for økt kjørerespons. Styringen er justert for raskere tilbakemeldinger fra underlaget, og økt kjøreglede.
0,18 liter på mila
Det avanserte 4WD systemet har fått noen ytelsesjusteringer som forbedrer kraftdistribusjonen mellom fremre og bakre hjul, samt for krengningskontrollen (AYC – Active Yaw control).
Outlander PHEV gir muligheten til å kjøre svært drivstoffeffektivt. Et forbruk ved blandet kjøring (EU norm) på 0,18 liter pr mil (tidligere 0,19), og et CO2-utslipp på kun 42 g/km (tidligere 44) er lavt i en firehjulsdrevet, stor familiebil.
Mitsubishi Motors øker garantien på batteripakken til 8 år/ 160.000 km. og underbygger holdbarheten og driftssikkerheten til kraftkilden i bilen.
Øker batterigaranti
Rekkevidde med ren elektrisk fremdrift er 52 km. Maksimal lastekapasitet er på hele 1740 liter (VDA) når 2. seterad er felt frem. Dette tilsvarer plassen man har i Outlander med bensin- og dieselmotor.
Som 5-seter er plassen i bagasjerommet på 463 liter målt fra gulvet og opp til øvre del av seteryggen.
Mitsubishi Motors øker garantien på batteripakken til 8 år/ 160.000 km. og underbygger holdbarheten og driftssikkerheten til kraftkilden i bilen.
Tre motorer
Outlander PHEV driver primært bilen frem elektrisk som en elbil ved hjelp av et stort lithium-ion batteri på 12kWh. Strømmen i batteriet driver en elmotor foran og en elmotor bak, dermed har du firehjulsdrift.
Bilen går over til å være seriehybrid når bensinmotoren starter for å lade opp batteriet. Ved behov for mer kraft kan bensinmotoren også drive hjulene foran direkte i tillegg til at elmotorene kjører, da er Outlander PHEV såkalt parallellhybrid. Vekslingen mellom elmotorer foran og bak og bensinmotoren går helt sømløst.
Til sammen yter de tre (!) motorene 285 hk.
Enkel lading
Når man ikke kjører kan man lade opp batteriet på to måter, normallading og hurtiglading.
Ved hjelp av en ladekabel på 10A som følger med i bilen, kan man lade opp batteriet via et 220V jordet strømuttak. Ladetiden er ca. 5 timer fra helt tomt til helt fullt batteri.
Man kan også kjøre innom en hurtigladestasjon og lade raskere, her tar oppladingen ca. 30 minutter fra tomt batteri til 80 % av full kapasitet. Turen kan da gå videre med elektrisk drift og svært lavt forbruk.